A descoperit poveşti fascinante ca jurnalist, a studiat la universităţi prestigioase, a călătorit în lumea largă şi a ajutat străini să se integreze în Franţa, dar îşi aminteşte şi acum de lupul cel înspăimântător de care i-a povestit în copilărie educatoarea.

Expert în educaţie, bihoreanca Simona Iacob Le Roy a creat o metodă originală care-i ajută pe cei mici să scape de fricile copilăriei, cu ajutorul părinţilor. Denumirea ei? Partnership Against Fear, adică PAF! Şi frica dispare…

Căutător de perle

În urmă cu mai bine de 20 de ani, bihoreanca Simona Iacob şi-a încercat norocul, alegând să studieze în Franţa Ştiinţele Educaţiei, facultate pe care a absolvit-o la Universitatea Paris 5. În 1996 s-a întors în ţară şi a lucrat o vreme în presă, la Jurnalul de Dimineaţă, Jurnalul bihorean, BIHOREANUL şi, pentru puţin timp, la Crişana. "M-am întors în ţară să salvez România, dar România nu s-a lăsat salvată şi în niciun caz de mine…", râde ea amar.

Ca jurnalistă i-au plăcut mereu reportajele, poveştile. "Am cunoscut personaje fabuloase. Pe stradă vezi oameni care par banali, simpli, dar dacă încerci puţin să-i cunoşti afli că fiecare are o poveste extraordinară. Fiecare are perla lui, iar eu eram un fel de căutător de perle. Lucrul acesta m-a ajutat în viaţă", povesteşte ea.

În 2002, Simona s-a întors în Franţa pentru a continua să studieze. "Simţeam că aici stagnez", explică ea. Astfel că, în timp ce şi muncea pentru a-şi asigura traiul, a absolvit masterate în Antropologie Culturală, la Universitatea Lyon 2, în Art-Terapie, la Paris 5, precum şi module de psihologia dezvoltării şi medierea conflictelor.

În mintea copiilor

O bună perioadă de timp, Simona a fost colaborator pentru serviciul român al EuroNews, lucrând de asemenea ca producător la unele emisiuni. Cum nu-i place lâncezeala, Simona - devenită între timp, prin măritiş, Simona Iacob Le Roy - s-a implicat în acţiuni de voluntariat şi a devenit expert în integrarea minorităţilor din Franţa, lucrând în special cu comunităţile de romi, inclusiv din România.

Marea ei pasiune a rămas însă educaţia, aşa că, în timp, a conceput o metodă proprie de îndepărtare a fricii copiilor. "Eu am fost un copil foarte sperios, am experimentat toate fricile posibile. Frica e o emoţie foarte puternică, nu poţi sta cu ea în braţe", spune Simona. Mai mult, când copilul nu are încredere în sine, scenariile pe care şi le imaginează în legătură cu, de exemplu, întunericul, animalele periculoase ori colegii răi, sunt şi mai negre.

Părinţii nu reuşesc totdeauna să-şi ajute copiii să treacă peste frică. "Pentru a încerca să le-o îndepărteze, adulţii folosesc raţiunea, explicându-le că nu există niciun bau-bau. Alţii le spun copiilor că sunt mari şi de aceea nu trebuie să se teamă. În orice caz, logica adulţilor nu funcţionează la cei mici". În multe cazuri, spune ea, există riscul ca aceştia să-şi elaboreze diverse strategii dăunătoare pentru a scăpa de anumite frici. De pildă, frica de teste ori examene îl poate face pe un copil să nu mai meargă la şcoală.

Seminar pentru părinţi

Drept urmare, Simona a elaborat, întâi sub forma unor cursuri, iar apoi a unei cărţi, metoda P.A.F. – Partnership Against Fear (Parteneriat împotriva fricii), destinată părinţilor, publicată în engleză, franceză şi română. "Metoda mea e bazată pe un parteneriat între copil şi părinte, propunând depăşirea fricilor într-un mod care stimulează dezvoltarea holistică a copilului, adică în întregul lui, pe toate planurile", spune autoarea.

Aplicată ca atare, metoda P.A.F. dezvoltă şi potenţialul creativ al celui mic. "Îi învaţă pe părinţi cum să-şi utilizeze propriile talente şi abilităţi pentru a transforma un moment dificil într-o voioasă expediţie în lumea cunoaşterii", zice Simona. Părinţii sunt îndemnaţi să facă împreună cu cei mici diverse activităţi creative, toate legate de motivul din spatele fricii lor. "Unei mămici a cărei fetiţă se temea de întuneric şi îi plăcea să fie mereu în preajma mamei i-am recomandat, între altele, să gătească împreună cu cea mică Prăjitura Nopţii, iar între timp să-i povestească despre oamenii care lucrează noaptea, despre medici, despre importanţa nopţii", explică Simona.

Autoare a mai multor cărţi pentru copii, bihoreanca a scris una şi pe tema fricii, în rolul principal plasând un monstruleţ, Hupi-Iupi, care se transformă în prietenul celor mici, Simona îşi va prezenta metoda pe 4 februarie, de la ora 17, şi la Oradea, în cadrul unui seminar gratuit programat la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, în organizarea Asociaţiei Culturale Citadela Artelor. Apoi, tot la începutul lunii februarie, va pleca "în turneu" la Cluj şi Timişoara, vrând să transmită cât mai multor părinţi din România mesajul său: frica va trece, dar important e şi să nu lase în urmă traume…