Un poliţist de frontieră de la PTF Petea (jud. Satu Mare) a fost prins joi în flagrant în timp ce primea 200 de euro mită pentru a rezolva ca unor persoane nevaccinate să nu li se impună măsura carantinării la intrarea în România.

Flagrantul de joi a fost realizat de ofiţeri ai DGA, sub coordonarea procurorului de caz.

În cadrul aceluiaşi dosar care vizează mai multe infracţiuni de corupţie, în aceeaşi zi, procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut 9 perchiziţii domiciliare în judeţele Satu Mare şi Maramureş, în casele unor poliţişti de frontieră şi ale altor persoane.

"Astăzi, 23 septembrie 2021, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare, la delegarea şi sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pun în executare 9 mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Satu Mare şi Maramureş, la mai multe imobile ale unor poliţişti de frontieră din cadrul I. T. P. F. Sighetu Marmaţiei - S. P. F. Petea, precum şi la alte persoane, dar şi la imobile aparţinând S. P. F. Petea", se arată într-un comunicat al DGA Satu Mare. 

În dosarul penal, precizează reprezentanţii DGA, s-a colaborat şi cu autorităţile maghiare. Dosarul vizează infracţiunile de luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, fals informatic, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Concret, este vorba despre agenţi care primeau şpagă atât de la persoane care circulau cu propriile autoturisme, cât şi de la persoane din autocare, care plăteau prin intermediul şoferilor. Astfel, potrivit comunicatului, infracţiunile cercetate ar fi fost "săvârşite de agenţi de poliţie de frontieră cu funcţii de execuţie, în legătură cu pretinderea şi primirea, în mod direct sau prin intermediul conducătorilor auto ai unor mijloace de transport în regim internațional, a unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 100 de euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din ţări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României". 

La activităţile de procedură penală au participat inclusiv lucrători din cadrul D.G.A. – Structura Centrală şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Bihor, Cluj, Sălaj şi Maramureş.

În cauză se beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale - S. O. S. Satu Mare şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

De altfel, ITPF Sighetu Marmaţiei a publicat joi un punct de vedere, arătând că inspectoratul a sesizat DGA "cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de către lucrători din cadrul P.T.F. Petea, judeţul Satu Mare, în vederea derulării activităţilor specifice potrivit competențelor". 

"De asemenea, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei se dezice de lucrătorii instituţiei care încalcă legea, iar în funcţie de rezultatele cercetării desfăşurate de către autorităţile competente şi de calitatea procesuală a lucrătorilor, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu Legea 360 din 2002 privind Statutul Poliţistului", se precizează în informarea oficială.