Peste 220.000 de păsări au fost sacrificate la trei ferme din localitatea Codlea, judeţul Braşov, din cauza unui focar extins de gripă aviară care a afectat animalele.

Curcanii au fost eutanasiaţi marţi, dar şi zilele trecute, iar cadavrele lor au fost aruncate în gropi uriaşe (foto jos), făcute la câteva sute de metri de ferme, scrie site-ul de ştiri locale Brasov.net. Imagini arată amploarea dezastrului: excavatoarele au săpat gropi imense unde sunt aruncate păsările moarte, lucrându-se la foc continuu de când a fost descoperit primul focar.

Fermele afectate de gripa aviară se află pe platforma zootehnică Codlea, care aparţine celei mari companii producătoare de carne de curcan din România, Bravcod, care-şi comercializează produsele sub brandul "Peneş curcanul".

"Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţia Locală şi din Codlea şi din Dumbrăviţa. De la momentul declanşării, s-au făcut analize şi s-au luat probe şi de la celelalte ferme de pe platformă şi rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care au fost eutanasiate şi îngropate", a declarat prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii. 

Acesta a precizat că firma va fi despăgubită de stat pentru păsările afectate.

(Foto: Brasov.net)

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marţi, pentru Digi24.ro, că aşteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice declanşate în acest caz, el susţinând că "sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus al gripei aviare".

Întrebat dacă este afectat lanţul de aprovizionare în firmei, Daea a spus că există o cantitate de carne de curcan care a fost scoasă înainte de a fi comercializată. "Ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm focarul şi să izolăm zona astfel încât peste câteva zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă care are cinci ferme, din care trei afectate", a spus acesta, mai scrie Digi24.ro. 

Se ştie că în ultimii doi ani Europa a fost afectată de cel mai devastator val de gripă aviară, în urma căruia circa 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele infectate de virus.

Anul trecut, focare de gripă aviară au fost descoperite şi în ferme din judeţul Bekes, lipit de granița cu România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!