Ca la noi la nimeni. La începutul lunii, temându-se că va pierde urma bicicletei ce-i fusese furată dintr-o anexă a locuinţei, un orădean s-a decis s-o caute pe la casele de amanet şi, la nevoie, chiar s-o (răs)cumpere.

Fix asta s-a şi întâmplat după ce bărbatul le dovedise deja poliţiştilor cine fusese hoţul, care îşi şi recunoscuse fapta, şi le arătase şi unde era bicicleta amanetată. Din cauza unor proceduri complicate, însă, bicicleta, în care investise cam 2.000 lei, a rămas la magazinul cu obiecte amanetate.

Bicicletă cu urme

Pe 28 februarie, omul - să-i zicem Paul - s-a dus la casa sa de vacanţă din Paleu. În loc să aibă parte de o duminică relaxantă, şi-a dat seama însă că dintr-o anexă îi dispăruse bicicleta, o DHS Challenge Impulse cumpărată cu 1.800 lei şi pe care mai pusese accesorii, ridicându-i valoarea la peste 2.000 lei.

"Cu câteva zile înainte plouase, aşa că am văzut urmele bicicletei pe jos", a povestit Paul BIHOREANULUI. Ştiind că în zonă nu se petrecuseră furturi de multă vreme, s-a gândit imediat la nişte nou-veniţi, mutaţi în chirie la un vecin. "Vecinul a lăsat să stea în casa lui o familie mai nevoiaşă cu doi copii. L-am sunat imediat şi l-am rugat să-i întrebe dacă ştiu ceva despre bicicletă", zice bărbatul. Era începutul unei poveşti întortocheate, pe cât de hilară, pe tot atât de revoltătoare...

Hoţ cinstit

Spre surprinderea lui, hoţul s-a deconspirat din prima. "Vecinul m-a resunat în aceeaşi zi să-mi spună că băiatul cel mare al chiriaşilor, care are 18 ani, a recunoscut că mi-a furat bicicleta şi că pe 21 februarie o lăsase la Euroamanet, pe bulevardul Decebal, pentru 200 lei", povesteşte Paul, care zice că imediat s-a şi dus într-acolo.

"Am găsit bicicleta la amanet. Vecinul l-a adus acolo pe hoţ şi pe mama acestuia, iar apoi am chemat Poliţia să vină la faţa locului. Le-am explicat ce se întâmplase, băiatul a recunoscut, iar eu le-am arătat bicicleta", spune bărbatul.

Poliţiştii de proximitate au invitat apoi cele două părţi la sediul Poliţiei Municipale pentru declaraţii. "Am făcut o plângere, scriind cele întâmplate, iar băiatul a dat o declaraţie că îşi recunoaşte fapta. În plus, avea la el şi contractul cu casa de amanet", zice păgubaşul.

În bătaia vântului

Orădeanul susţine că poliţiştii i-ar fi spus că a doua zi vor merge să ridice bicicleta, iar el va putea la rându-i să şi-o recupereze de la Poliţie. "Până acolo totul mi s-a părut OK, doar că a doua zi n-am mai auzit nimic din partea lor", spune Paul. Potrivit contractului încheiat între hoţ şi casa de amanet, bicicleta putea fi scoasă la vânzare din 2 martie, aşa că Paul era pe bună dreptate îngrijorat că îi va pierde urma.

Pe 1 martie a constatat că bicicleta era tot la amanet, aşa că s-a văzut nevoit să o (răs)cumpere, cu 220 lei. "Mi se pare jignitor pentru un cetăţean ca, în condiţiile în care a dat toate datele şi dovezile Poliţiei, aceasta să se împiedice în birocraţie", explică păgubaşul.

Abia pe 9 martie a fost căutat de şeful de post din Paleu, care i-a spus că el trebuie să soluţioneze cazul, având în vedere că infracţiunea s-a petrecut pe raza lui de competenţă. "I-am spus că eu am depus plângerea în Oradea pe 28 februarie. Şi dacă o scotea cineva pe geam şi o sufla vântul până în Paleu ajungea mai repede", zice Paul, ironic.

Oricum, până să se trezească Poliţia, el deja îşi răscumpărase bicicleta şi s-a şi înţeles cu chiriaşii vecinului ca aceştia să-i muncească prin curte pentru achitarea pagubei.

Acţiuni… verbale

BIHOREANUL a cerut reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Bihor explicaţii cu privire la motivele pentru care bicicleta păgubitului a rămas amanetată, fără ca poliţiştii să i-o fi returnat înainte de a trebui s-o plătească a doua oară.

Răspunsul n-a fost, însă, lămuritor. "Plângerea a fost înregistrată în 28 februarie. Conform procedurilor, dosarul a fost trimis la Parchetul Oradea pentru a primi număr unic. La ora actuală, cazul este în cercetare", a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, subcomisarul Alina Dinu, adăugând că tocmai din acest motiv nu poate furniza alte detalii.

Surse judiciare susţin că, legal, poliţiştii nu puteau ridica bicicleta de la amanet fără ordinul unui procuror, dar ar fi informat, ce-i drept, verbal, casa de amanet că nu o poate pune în vânzare până la soluţionarea cazului. Atâta doar că cei de la Euroamanet ar fi profitat de nerăbdarea păgubaşului pentru a o vinde chiar acestuia. Păgubaş care susţine, la rându-i, că habar nu avea de detaliile acestea, însă ce ştie sigur e că a fost "făcut" de două ori. O dată când i-a fost furată bicicleta, apoi când s-a trezit în situaţia de a şi-o plăti încă o dată...