Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a făcut publice, luni, detaliile incendiului care a mistuit, duminică seară, atelierul de tâmplărie din Salonta. Practic, întreaga clădire a fost înghiţită de flăcări, care s-au extins inclusiv la casa proprietarilor. Două maşini au fost făcute scrum, iar patronii atelierului au fost duşi la spital cu atacuri de panică.

Potrivit unui comunicat al ISU, incendiul a fost stins după 4 ore, fiind mobilizaţi peste 50 de pompieri, coordonaţi de prim- adjunctul inspectorului şef, maior Csilik Alexandru, cu 7 autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Operaţiunea a fost organizată pe trei sectoare: două sectoare de stingere şi un sector de protecţie a celorlalte clădiri expuse riscului de incendiere.

Cei doi patroni au ajuns, însă, la spital pentru investigaţii.

"Aproape de miezul nopţii, cei doi proprietari ai atelierului de mobilă şi ai locuinţei la care se manifesta incendiul, au suferit atacuri de panică, aceştia fiind transportaţi la spital, unde au rămas aproximativ o oră pentru investigaţii şi monitorizare", arată ISU.

Pompierii mai menţionează că acţiunea a fost îngreunată de suprafaţa mare de manifestare a flăcărilor şi de existenţa numeroaselor materiale combustibile depozitate în construcţia auxiliară şi în atelier (material lemnos, adezivi, lacuri), ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi de fum ce a redus mult vizibilitatea.

"În scopul preîntâmpinării eventualelor situaţii de urgenţă generate de fumul dens, echipajul de pompieri militari paramedici din cadrul Detaşamentului Salonta a procedat la verificarea caselor învecinate în vederea identificării posibilelor victime intoxicate cu fum", arată comunicatul ISU.

Pagubele produse de incendiu sunt imense, arzând atât construcţia auxiliară, cât şi o suprafaţă de aproximativ 70 de metri pătraţi din casa cu etaj şi acoperişul acesteia, atelierul de producţie mobilier şi două autovehicule aflate în curtea proprietarului atelierului (un autoturism şi o autoutilitară).

Pompierii au reuşit să salveze o parte din locuinţa celor doi patroni, o altă casă lipită de aceasta, gospodăriile învecinate, un autoturism pe care l-au evacuat din perimetrul afectat de flăcări şi doi câini, pe care i-au scos dintr-un ţarc aflat lângă atelierul cuprins de flăcări.

"Incendiul a fost stins în jurul orei 01.20, pompierii militari acţionând în continuare la faţa locului pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până la ora 05.10.  Cauza probabilă a evenimentului este în curs de cercetare", mai arată ISU.