Inspectoratul pentru Situații de Urgențe Crișana - Bihor a transmis miercuri care au fost cauzele incendiului devastator ce a cuprins hala unei fabrici din localitatea bihoreană Răbăgani, plină cu material lemnos. Pagubele sunt uriașe, iar pompierii au stabilit și cauza dezastrului.

Incendiul a fost anunțat prin 112 în jurul orei 21.05. La sosirea echipajelor de pompieri, „flăcările înalte de câțiva metri, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile și favorizate de vântul puternic, se manifestau violent la întreaga hală, la utilaje, respectiv la bușteni din apropierea acesteia”, arată un comunicat al ISU.

Flăcările amenințau să se extindă la alte două hale, autovehicule, un rezervor de motorină, material lemnos și alte bunuri, au notat pompierii, însă, din fericire acest fapt nu s-a întâmplat.

„Cei peste 20 de pompieri militari au acționat cu cinci autospeciale de lucru cu apă și spumă, dispozitivul circular adoptat vizând localizarea incendiului și protecția clădirilor și bunurilor neafectate de flăcări”, arată ISU.

Cauza incendiului

Incendiul a fost localizat în circa 45 de minute de la primirea apelului, împiedicându-se astfel propagarea acestuia, și a fost stins în jurul orei 23.30.

Totuși, echipajele de pompieri au rămas la fața locului, până miercuri dimineață, în jurul orei 04.30, „pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului”.

„Din fericire, nu au existat persoane rănite, în halele și curtea societății comerciale nefiind nimeni în momentul izbucnirii incendiului.

Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit produs de un cablu electric defect”, arată comunicatul ISU.

Pagubele incendiului

Pagubele au fost însemnate. Focul a mistuit în întregime hala, construită pe o suprafață de circa 300 de metri pătrați, dar și utilaje de prelucrare a lemnului, 5 metri cubi bușteni, 5 metri cubi cherestea, un transpalet, 100 de paleți, un tractor Ifron și o autoutilitară.

„Pompierii militari au reușit să salveze 2 hale (una în care erau depozitate materiale de construcții și o alta în care era depozitată o cantitate de circa 40 metri cubi cherestea), 4 capuri de TIR, o remorcă de TIR, 2 autoturisme, un autogreder, o volă, aproximativ 14 metri cubi lemn paletat depozitat în jurul halei în flăcări și circa 90 de metri cubi bușteni”, mai arată ISU.

La fața locului au acționat patru echipaje de pompieri militari din cadrul Secției Beiuș (din care trei de stingere și unul de prim ajutor calificat) și un echipaj de pompieri din cadrul Stației Ștei, fiind totodată trimis în sprijin și un echipaj din cadrul Detașamentului 1 Oradea cu o autospecială și container tip Abroll.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!