O bucată dintre cele 51 care formează blazonul episcopal al ctitorului Palatului Baroc, Ádám Patachich, a fost amplasată vineri pe frontispiciul construcției aflate în continuare în reabilitare. Orădenii pot vizita însă grădina biblică, a cărei amenajare a fost finalizată.

Detalii despre blazon, dar și despre stadiul lucrărilor au fost prezentate presei de episcopul romano-catolic al Oradiei, Böcskei László, și de László Attila, sculptor restaurator.

Bijuterie şlefuită

Cunoscutul monument istoric din Oradea, ridicat între anii 1762 şi 1776 la iniţiativa episcopului Ádám Patachich, a avut la finalizarea sa pe frontispiciu şi blazonul episcopal al ctitorului. "În anul 1968 acesta a fost însă distrus la ordinele autorităţilor comuniste. Ne-a fost greu să îl refacem, pentru că ne-am orientat numai după fotografii vechi şi desene ale acestuia", a explicat, în cadrul conferinţei, episcopul Böcskei.

Elementul central al blazonului este un scut împărţit în patru, care are pe fiecare jumătate două simboluri: o aripă de vultur şi o fecioară care ţine deasupra capului o eşarfă. Pe acelaşi element mai sunt două coroane, un coif, o altă aripă de vultur, pălăria, mitra şi cârja arhierească. La capăt mai este decorat cu ciucuri şi simboluri specifice stilului baroc (foto).

"Blazonul are 80 de kilograme, aşa că vom amplasa cu grijă fiecare din cele 51 de bucăţi. Ele sunt făcute din ciment roman şi vor fi amplasate pe parcursul unei luni (n.r. - începând de vineri, 26 iunie)", a explicat sculptorul László Attila.

La finalul conferinţei de presă, sculptorul a înălţat prima bucată a blazonului, partea dreaptă-sus din scut, spre frontispiciul clădirii, acolo unde se aflau câțiva muncitori, care au fixat-o. 

Evenimentul a avut loc în acelaşi timp cu festivitatea de absolvire a elevilor de clasa a XII-a de la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László", care a fost organizată în faţa catedralei din curtea palatului.

Grădină finalizată

La întâlnirea cu presa, episcopul Böcskei László a mai precizat că lucrările de reabilitare a Palatului Baroc "sunt în grafic", acestea urmând să fie finalizate în luna decembrie a acestui an, aşa cum era prevăzut de la început. "Faţada este finalizată, iar acum urmează ca în iulie şi august muncitorii să lucreze la casa scării, aşa că noi ne vom muta pentru o perioadă la birourile de pe Şirul Canonicilor", a mai afirmat episcopul.

De asemenea, acesta a mai spus şi că grădina biblică este gata, în momentul de faţă grădinarii lucrând la etichetele informative care vor fi amplasate în faţa fiecărei plante. Grădina biblică este amenajată în stânga catedralei şi este decorată cu gladiole, lavandă, linte, muştar, orz, grâu, viţă-de-vie, in şi lemnul Maicii Domnului (foto). Unele dintre ele au înflorit deja, cum ar fi lavanda, iar altele, mai recent plantate, vor înflori în perioada următoare. 

Şi parcul Complexului Baroc a avut parte de schimbări. A fost plantat gazon, au fost toaletaţi arborii, astfel încât să se poată vedea faţada clădirii, iar celui mai bătrân arbore din parc, un stejar de peste 200 de ani, i s-au montat bare de susţinere.

Amfiteatrul a fost de asemenea modificat. După ce amenajările realizate în anii `60 au fost îndepărtate şi refăcute în stil baroc, în luna mai edificiul a fost vopsit. 

Pentru că nu a reuşit să obţină finanţare europeană, Episcopia Romano-Catolică a primit ajutor din partea Guvernului Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei.

Reamenajarea parcului extins pe circa 5,5 hectare este finanţată din bani europeni, fiind vorba de aproape 800.000 euro.