Lucrările de restaurare a Palatului Baroc al Episcopiei Romano–Catolice din Oradea se apropie de final. Imensa pivniţă a clădirii va găzdui, începând de luna aceasta, evenimente culturale, iar o aripă a acesteia va deveni un centru de afaceri, unde vor fi organizate cursuri gratuite şi ateliere creative. Din luna noiembrie, doritorii vor putea vizita și etajul 2 al Palatului, unde va fi amenajată o expoziţie de artă modernă.

Filme în pivniţă

Noutăţile au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă, de episcopul romano–catolic Böcskei László (foto mijloc), preşedintele Asociaţiei pentru promovarea afacerilor din România Gönczi József (foto stânga) şi managerul centrului Posa Tibor (foto dreapta).

Böcskei a anunţat că la finalul lunii septembrie pivniţa va fi deschisă şi va găzdui câteva proiecţii de filme din cadrul TIFF (Festivalul internaţional de film Transilvania), care va avea loc în perioada 17 - 19 septembrie.

"Pivniţa a fost împărţită în trei zone. Aripa de nord, unde va fi amenajată o vinotecă dar şi alte surprize, aripa de sub clădirea principală, unde va fi centrul asociaţiei, şi cea în care ne aflăm (n.r. spaţiul dinspre poarta de acces în subsol), unde vor fi săli de conferinţe şi evenimente. Chiar în sala de la intrare vor avea loc proiecţii TIFF", a explicat episcopul.

Acesta a precizat şi că angajaţii Palatului lucrează la amenajarea unei expoziţii de artă modernă care va putea fi văzută la etajul 2 al clădirii începând din luna noiembrie.

După cum se ştie, în vara acestui an, etajul 1 al palatului a fost dat în folosinţă, acolo putând fi admirată expoziţia de artă şi obiecte bisericeşti.

Reabilitarea palatului atât în interior, cât şi în exterior este făcută cu bani de la Guvernul Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei.

Centru de afaceri

Preşedintele Asociaţiei pentru promovarea afacerilor din România, Gönczi József, a explicat la rândul său cum o parte din subsolul clădirii va deveni un "centru de afaceri creative". 

Centrul Fix Makerspace va fi amenajat printr-un proiect de colaborare Ro-Hu al Asociaţiei în colaborare cu un ONG al Universităţii din Debreţin, care a fost finanţat cu 960.000 de euro, din care 510.000 i-a revenit asociaţiei orădene.

"Programul se întinde pe o perioadă de trei ani, din 2019 până în vara lui 2022. Este dedicat doar domeniilor de lucru creative. Va fi primul spaţiu de coworking (n.r. spaţii comune de muncă) din Oradea. Aici vor putea veni atât persoane cât şi firme. Spre exemplu o familie are o afacere mică de croitorie şi închiriază pentru o lună atelierul pentru că are nevoie de echipamente performante pentru o perioadă. Pot fi organizate şi cursuri de câteva săptămâni, dar şi întâlniri de afaceri", a povestit preşedintele.

Centrul se va întinde pe 1.200 de mp, iar în cadrul acestuia vor fi amenajate ateliere de croitorie, vopsitorie, de prelucrarea a lemnului şi a metalului, de imprimare 3D, dar şi un studio de foto şi video şi săli de conferinţă.

Trei dintre butoaiele care erau depozitate în pivniță vor fi transporate într-un spaţiu de relaxare inedit (foto jos).

O parte din activităţi vor gratuite, iar pentru altele se vor percepe taxe. „Workshop-urile, de exemplu, vor fi gratuite, în timp ce atelierele vor fi închiriate contra cost", a mai spus Gönczi.

Lucrările sunt abia la început, însă Gönczi a precizat că primele ateliere vor putea fi organizate în octombrie, iar centrul integral va fi gata la începutul anului următor.

Asociaţia pentru promovarea afacerilor în România a fost înfiinţată în Oradea în anul 2005 şi este o organizaţie care îi ajută pe antreprenori să obţină diverse finanţări nerambursabile.