Episcopia Romano-Catolică a Oradiei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că Guvernul Ungariei a decis acordarea unei finanţări de aproape două miliarde de forinţi, adică aproximativ 28 de milioane de lei, pentru renovarea Palatului Baroc din Oradea.

"Îndelungatele eforturi ale Episcopei Romano-Catolice de Oradea în vederea reabilitării palatului episcopal baroc din Oradea, a intrat într-o etapă nouă. Guvernul Ungariei, prin Hotărârea de Guvern Nr. 1366/2017 a acordat o finanţare în valoare de aproape două miliarde de forinţi (aproximativ 28 milioane lei) pentru renovarea monumentului de importanţă internaţională, respectiv amenajarea unui muzeu creştin, a unui centru cultural şi turistic în acest imobil", se arată în comunicatul de presă.

Iniţial, Episcopia a dorit să acceseze bani europeni pentru reabilitarea Palatului, însă, susţine instituţia, reabilitarea cu toate funcţiunile prevăzute nu s-a încadrat în rigorile finanţării europene. "Episcopia Romano-Catolică de Oradea a apelat la Guvernul Ungariei, care a aprobat finanţarea în trei etape", se mai arată în comunicat.

Considerând Palatul Baroc "cel mai important element al milenarei sale moşteniri culturale şi ecleziastice", Episcopia Romano-Catolică de Oradea vrea să reintegreze în circuitul cultural şi turistic edificiul, operă a unui maestru important al artei barocului european. Arhitectul imperial Franz Anton Hillebrandt a demarat construcţiile sediului episcopal în anul 1762, la comanda episcopului orădean Adam Patachich, lucrările fiind finalizate în 1776.

"Episcopia Romano-Catolică de Oradea doreşte să îndeplinească dorinţa de acum două secole şi jumătate a fondatorului prin redarea în folosul comunităţii şi a vieţii culturale această capodoperă a patrimoniului arhitectural orădean", se mai arată în comunicat.

Proiectul, estimat la 4,5 milioane euro, prevede reabilitarea completă a faţadelor, precum şi restaurarea interiorului, serios afectat de lucrările executate în anii ’60-’70. După reabilitare, Palatul Baroc va servi în cea mai mare parte drept centru cultural multifuncţional, cu un muzeu menit să pună în valoare bogatele colecţii ale catolicilor orădeni, formate în 900 de ani.

Citeşte şi: Palat pentru toţi: Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze Palatul Baroc pe bani europeni