După trei ani de lucrări, şantierul de la Palatul de Justiţie se va închide curând, în prezent făcându-se doar lucrări de curăţenie.

Unul dintre specialiştii grupului Selina care a lucrat la poleire, Lazăr Constantin, a postat sâmbătă pe Facebook un video prin care dezvăluie cât de frumoasă este clădirea şi în interior. Imaginile arată cum feroneria bogată care străjuia scările interioare a fost revopsită şi completată, stucaturile au fost şi ele refăcute şi repictate în culorile originale, chiar acoperite cu foiţe de aur, iar pereţii şi tavanul au parte de iluminat arhitectural, menit să le evidenţieze frumuseţea.

Au rămas încă o surpriză picturile murale vechi de peste un secol pe care constructorii le-au descoperit în timpul lucrărilor din sala festivă. Realizate în ulei în anul 1898, când a fost construită clădirea, picturile sunt pline de simboluri: una o întruchipează pe zeiţa Justiţiei, alta pe un arhanghel cu stema Oradiei, o a treia doi îngeri cu stema Comitatului Bihor, iar a patra un cărturar.

Faţadele palatului au fost dezvelite încă din septembrie, reprezentând şi ele o surpriză plăcută pentru orădeni, graţie faptului că au fost migălos lucrate.

Palatul de Justiţie va asigura desfăşurarea activităţii a celor trei instanţe locale: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Renovarea clădirii din Parcul Traian face parte din cele 20 obiective finanţate în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, susţinut din împrumutul acordat României de Banca Mondială. Valoarea investiţiei, aprobată prin Hotărâre de Guvern, este de 107.791.000 lei (circa 26,5 milioane euro).

Palatul de Justitie la final de restaurare

Posted by Lazar Constantin on Saturday, February 13, 2016