O vilă din București, fost sediu al Partidului Național Liberal, este transformată în locuință individuală de către Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, care investește în secret sume între 7 și 9 milioane de euro, conform unor dezvăluiri făcute de jurnaliști din Capitală.

Deși informația nu a fost confirmată oficial, toate indiciile arată că vila de lux va fi repartizată președintelui Klaus Iohannis, după ce va încheia cel de-al doilea mandat.

Vilă cu sere și dressing cât un apartament!

Într-un material video publicat luni și intitulat „Palatul împăratului”, jurnaliștii de la Recorder susțin că lucrările demarate anul trecut la vila de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86, o zonă exclusivistă din București, vor costa în total 7 milioane de euro.

„Vila de 1200 mp, cu subsol, parter și etaj, garaj și cabină de pază la poartă e a statului și a fost, până nu demult, sediu de partid. De câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reședință pentru o singură familie, după cum scrie în autorizația de construire obținută de Recorder. Iar suma pe care RA-APPS intenționează să o investească aici depășește orice imaginație: 7 milioane de euro numai pentru renovare și amenajare”, arată Recorder.

Potrivit sursei citate, vila va avea două săli de sport, două sere și un dressing de 67 metri pătrați, cât un apartament cu trei camere.

Citând surse din mediul politic, g4media.ro a scris, marți, că de fapt lucrările ar costa și mai mult: 45 milioane de lei, adică 9 milioane de euro! Executantul șantierului ar fi o firmă din București, Bog’Art SRL, care ar fi gajat veniturile obținute din acest contract la Banca Raiffeissen, în contul unui împrumut. Contractul nu se regăsește însă pe platforma achizițiilor publice.

Din bani publici, via PNL

Recorder mai arată că șefii RA-APPS au refuzat să vorbească despre lucrările de la vila de lux, însă indiciile arată că această casă este pregătită pentru președintele Klaus Iohannis. O dovadă este că vila va avea un cabinet de lucru, facilitate acordată prin lege foștilor șefi de stat, cărora li se decontează și cheltuielile pentru angajații necesari.

Pe de altă parte, sursa citată mai indică și metoda ingenioasă prin care Regia a făcut rost de bani publici pentru a achita o parte din lucrări. În an electoral, PNL a cumpărat sediul în care funcționează în București, pe strada Modrogan 22, cu banii pe care îi are din subvențiile publice, iar exact aceeași sumă plătită de partid pentru clădire în anul 2024 este alocată de RA-APPS pentru șantierul la vila de pe Bulevardul Aviatorilor.

Ciolacu: Nu știu, nu cunosc

Întrebat marți despre această situație, premierul Marcel Ciolacu a spus că a aflat și el despre lucrările la vila de lux din presă.

„În primul rând, nu știu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane. Am aflat și eu din presă aceste sume. Este o vilă a RA-APPS, nici prima nici ultima, unde se fac investiții. Astăzi eu nu vă pot spune dacă e pregătită pentru președinte sau nu, sau pentru alt demnitar”, a declarat Ciolacu, întrebat de jurnaliștii din București.

A fost întrebat despre investiție și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care de asemenea a declarat că nu cunoaște subiectul.

UPDATE: Iohannis nu a cerut locuință de protocol 

Administraţia Prezidenţială a transmis, marți, că nu există nicio solicitare din partea preşedintelui Klaus Iohannis pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului. 

„Nu există nicio solicitare din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului de preşedinte al României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis Administraţia Prezidenţială, la solicitarea Agerpres.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!