Una din clădirile etalon pentru Oradea, Palatul Moskovits Miksa de pe Corso, a fost scandat 3D de o echipă de specialişti arhitecţi şi topografi. Fiecare ornament al clădirii a fost înregistrat de laserele scanerului, iar în final va rezulta o imagine tridimensională detaliată, ce va fi numai bună de folosit în reabilitarea clădirii.

Scanarea a fost făcută de firma International Partner Büro, o companie românească specializată în această tehnică. Folosind aparatură de ultimă generaţie, specialiştii au înregistrat, practic, fiecare detaliu al palatului, urmând să le transpună pe o reprezentare 3D electronică. Pe lângă că recreează clădirea, scanerul indică şi dimensiunile exacte ale pereţilor şi ale ornamentelor. Astfel, când clădirea va fi reabilitată, muncitorii vor avea la îndemână date exacte, putând să o readucă la starea iniţială.

Costul unei scanări 3D este de 2 euro pe metrul pătrat, însă Palatul Moskovits Miksa a fost "analizat" gratuit de firma din Bucureşti, tocmai ca să demonstreze municipalităţii cât de folositoare este această tehnică, în condiţiile în care Primăria Oradea are un vast program de reabilitare a faţadelor clădirilor din centrul istoric al oraşului.