Patrimoniul arhitectural al Oradiei s-a îmbogăţit cu un nou monument istoric. Palatul şi Tipografia Sonnenfeld, de pe strada Moscovei, a fost clasat de Ministerul Culturii pe lista imobilelor care trebuie protejate. Ordinul 3473/2020 privind clasarea imobilului a fost publicat în Monitorul Oficial pe 17 februarie.

"Spaţiu civic cultural independent"

Construit între anii 1911 şi 1912 de membrii familiei Sonnenfeld, una dintre cele mai vechi şi importante familii de evrei din Oradea, palatul a găzduit o tipografie faimoasă.

Astăzi, construcţia este în proprietatea Fundaţiei pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR, care are în plan să-l renoveze în întregime, înainte de a-l transforma într-un centru cultural.

Potrivit unui comunicat al fundaţiei, remis presei locale maghiare, aici se va crea "un spaţiu civic cultural independent, unificat, care să unească întreaga comunitate, în care, pe lângă Teatrul Szigligeti care funcţionează deja acolo şi instituţiile sale, vor exista o bibliotecă, săli de curs, spaţiu expoziţional, pedagogic şi birourile asociaţiei culturale".

Intră în şantier

În comunicat se mai arată că, în paralel cu demersul de clasare a clădirii pe lista monumentelor istorice, proprietarul a cerut şi autorizaţia de construcţie pentru renovarea completă a imobilului.

Contractele tuturor chiriaşilor din clădire au expirat pe 31 decembrie 2020, iar din aprilie proprietatea va fi închisă publicului, deoarece vor începe lucrările de reabilitare, atât la clădirea de la stradă, cât şi la halele vechii tipografii, din curte.

"Pentru Fundaţia pentru Şcoală, când a fost planificată cumpărarea unei proprietăţi în Oradea, aspectul principal a fost caracterul maghiar al locului şi, de asemenea, că ar trebui să fie o proprietate cunoscută comunităţii maghiare din Oradea. Palatul şi tipografia Sonnenfeld, vechi de 100 de ani, au intrat în conştiinţa publicului ca un loc iconic datorită activităţilor Teatrului Szigligeti şi cafenelei Moszkva, printre altele. Scopul nostru a fost, de asemenea, să putem oferi un viitor previzibil organizaţiilor culturale care au funcţionat deja acolo şi să creăm altele noi", a declarat Nagy Levente Zoltán, preşedintele Fundaţiei.

Cu bani din Ungaria

Palatul Sonnenfeld a fost cumpărat de Fundaţia pentru Şcoală în 2019, cu bani de la Guvernul Ungariei. Potrivit comunicatului, ajutorul de la Budapesta se ridică la 2,47 miliarde de forinţi, adică peste 33 milioane de lei.

Fundaţia a fost înfiinţată de către Uniunea Democrată Maghiară din România în anul 1996, cu scopul declarat de a sprijini învăţământul, cultura şi dezvoltarea comunităţii maghiare din România. Preşedintele ONG-ului este Nagy Levente Zoltán, un apropiat al liderului UDMR, Kelemen Hunor.