Una dintre clădirile reprezentative pentru Oradea, Palatul Vulturul Negru ar putea intra din nou în şantier. În şedinţa de luni, Consiliul Local a votat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor, iar Primăria va încerca să obţină finanţare europeană pentru investiţia de 4,3 milioane de euro.

Noul proiect prevede lucrări în sala fostului cinematograf Libertatea, dar şi în alte spaţii interioare, mai precis de desfacere a intervenţiilor improprii realizate în trecut, realizarea de scări noi de acces în holul principal, recompartimentarea unor spaţii cu pereţi pe structură uşoară, desfacerea gradenelor din sala mică, înzidirea unor goluri existente cu zidărie de cărămidă, desfacerea unor scări existente, înlocuirea elementelor degradate, desfacerea planşeului şi revenirea la forma iniţială la accesul principal din pasaj, readucerea la forma iniţială a sălii mari, refacerea bolţii din casa de scară principală şi restaurarea şi reconstituirea componentelor artistice în cea mai mare parte la forma iniţială.

Proiectul propune, de asemenea, montarea unui lift pe structură metalică şi suplimentarea numărului de grupuri sanitare.

"Această investiţie se integrează în Planul de mobilitate urbană durabilă şi este continuarea unor lucrări demarate în anii anteriori şi deja finalizate, cum ar fi lucrările de consolidare şi reabilitre ale acoperişului, faţadele la aripa nord-vestică a ansamblului, restaurarea pasajului, a învelitorii şi paramentului Palatului Vulturul Negru. Construit după planurile arhitecţilor Jakab Dezső şi Komor Marcell în anii 1907-1908, Palatul Vulturul Negru este cea mai reprezentativă şi mai cunoscută clădire a secessionului orădean, dominând spaţiul urban din vecinătatea Crişului Repede", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Primărie.

Conform documentului, noul proiect propune "o soluţie de restaurare corectă, care respectă obiectul de patrimoniu şi propune conservarea maximală a materialului original sau, în cazul în care acest demers nu mai este posibil, reconstituirea elementelor după modelul original".

Lucrările propuse vizează salvarea monumentului istoric de o mare valoare artistică, creşterea ofertei de spaţii destinate vieţii culturale prin repunerea în circuitul public a celor două săli destinate evenimentelor culturale, sporirea ofertei turistice culturale a municipiului Oradea şi, implicit, finalizarea reabilitării ansamblului Vulturul Negru.

Valoarea totală a investiţiei este de 23,2 milioane de lei (TVA inclus), iar durata estimată de execuţie este de doi ani.