Spectacolul s-a încheiat, să înceapă curăţenia! Firmele Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, care deţin fostul CET II din Nufărul, continuă transformarea terenului în parc industrial.

După ce la finalul anului trecut turnul înalt de 160 metri al fostei centrale a fost pus la pământ, societăţile încep curăţarea terenurilor. Vechile depozite de zgură şi cenuşă vor trece printr-un proces de ecologizare care le va transforma în terenuri agricole.

Undă verde

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a aprobat săptămâna trecută două dosare depuse de firmele proprietare ale terenurilor care au aparţinut fostului CET II, prin care acestea cer permisiunea de a ecologiza vechile halde de zgură şi cenuşă, respectiv de a desfiinţa depozitele de păcură.

Aflate la un kilometru distanţă de vechea centrală, la baza dealului Rontău, cele patru depozite de zgură şi cenuşă, fiecare cu o înălţime de 4,5 metri, sunt parţial ecologizate, adică acoperite cu pământ. Potrivit proiectului depus la APM Bihor, Aloref are de gând să mai acopere încă aproximativ un hectar cu un strat de pământ compactat, gros de 15 centimetri şi unul de pământ fertil, de aceeaşi grosime, iar apoi să însămânţeze zona cu ierburi perene. Vegetaţia crescută în primul an va fi complet cosită, iar apoi natura va fi lăsată să-şi facă singură treaba. "După 4-5 ani, suprafaţa va putea fi folosită în regim agricol", se prevede în proiect.

Potrivit documentului, timp de 3 ani după ecologizare se vor preleva semestrial probe de apă din zonă, pentru analize.

La pământ!

Cel de-al doilea proiect are scopul de a face dispărute vechile depozite de păcură şi ulei care alimentau centrala, aflate în vecinătatea depozitelor de zgură şi cenuşă. Este vorba de două rezervoare de păcură, unul de 5.000 metri cubi şi unul de 10.000 mc, precum şi de 10 rezervoare de ulei de diferite dimensiuni. Toate vor fi spălate cu soluţii speciale, pentru îndepărtarea reziduurilor între timp solidificate, iar apoi vor fi demolate.

Aceeaşi soartă o vor avea şi restul clădirilor fostei centrale, dar pentru care proprietarii încă n-au depus proiecte în vederea dezafectării. În mod evident, munca va dura câţiva ani şi abia apoi vor putea amenaja acolo, aşa cum şi-au propus, un parc industrial.