Oraşele viitorului se vor muta pe apă. Aşa susţin câţiva cercetători californieni, fondatori ai unei organizaţii care încearcă să convingă companiile imobiliare să investească în construcţii plutitoare.

Proiectul Seasteading propune construirea oraşelor pe mări şi oceane, în funcţie de negocierile cu ţările pe teritoriul cărora s-ar afla. Deşi în momentul de faţă oraşele plutitoare par de domeniul SF-ului, ele ar putea deveni realitate în câţiva ani, spun oamenii de ştiinţă, bazându-se pe proiectul de succes din Dubai, unde s-a creat celebrul arhipelag de insule artificiale în formă de palmier.

De asemenea, în Hong Kong există cartiere plutitoare din anii '80, făcute pentru populaţia în continuă creştere. În parteneriat cu ingineri danezi, specialiştii americani au prezentat şi ei un model de oraş plutitor şi modular.

Astfel, dacă doi prieteni ar vrea să fie vecini, ar putea să-şi tracteze casele una lângă cealaltă. Fixe ar urma să fie doar reţelele de infrastructură, a căror realizare va fi o reală provocare pentru ingineri.