Pancreatita cronică se poate manifesta sub forma unor episoade de inflamaţie acută survenite pe un pancreas anterior afectat, sau ca o afectare cronică, cu durere sau fenomene de malabsorbţie persistente.

Cauzele pancreatitei cronice sunt identice cu cele ale pancreatitei acute (alcoolismul acut sau cronic, calculii biliari, postoperator după intervenţii pe abdomen, dar şi neabdominale, traumatisme abdominale, insuficienţă renală, unele infecţii, administrarea unor medicamente), dar există multe cazuri cu origine necunoscută.

Clinic, bolnavii cu pancreatită cronică prezintă durere, ca şi cei cu pancreatită acută, dar localizarea poate fi nu numai în jurul ombilicului, ci în tot abdomenul superior sau la nivelul toracelui anterior. Caracteristică este persistenţa sa şi faptul că se accentuează la ingestia de alcool sau alimente grase consumate în exces.

Apariţia scaunelor diareice şi scăderea ponderală sugerează malabsorbţia, care este comună în pancreatita cronică. Diagnosticul se pune pe examenele de laborator (care evidenţiază malabsorbţia bitaminei B12, creşterea glicemiei, scaune bogate în grăsimi), examenul radiologic (care evidenţiază calcificări pancreatice), ecografie şi tomografie computerizată.

ATENŢIE! Complicaţiile pancreatitei cronice sunt variate. Cele mai importante sunt malabsorbţia vitaminei B12 (la circa 40% din cazuri), toleranţa scăzută la glucoză (cu apariţia totuşi rară a diabetului zaharat), afectări ale retinei (retinopatie nediabetică, datorată deficitului de vitamină A şi/sau de zinc), pleurezii, pericardite, peritonite, icter, dureri osoase, cancerul pancreatic şi, o complicaţie îngrijorătoare (şi poate cea mai frecventă), dependenţa de narcotice (de multe ori durerea nu cedează decât la administrarea de narcotice).

REŢINEŢI! Tratamentul pancreatitei cronice este axat pe 2 aspecte majore: durerea şi malabsorbţia. Durerea severă impune excluderea consumului de alcool şi a meselor copioase bogate în grăsimi, cu recurgerea la narcotice doar în cazuri grave (datorită dependenţei pe care o crează consumul acestora, cu consecinţe severe). S-au testat o serie de măsuri chirurgicale care au diminuat mult durerea, la fel ca şi administrarea de enzime pancreatice. Tratamentul malabsorbţiei constă în administrarea enzimelor pancreatice.