Dr. Raed Arafat a anunţat, marţi seara, într-o conferinţă comună cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, că la nivel naţional vor fi interzise, evenimentele private, cum ar fi nunţile, botezurile, aniversările şi altele, pe fondul creşterii semnificative a cazurilor de Covid-19 în ţară. 

De asemenea, Nelu Tătaru a precizat că, din 15 octombrie, se va prelungi starea de alertă în România cu încă o lună. 

Fără petreceri

Deciziile au fost luate în cadrul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi urmează să fie incluse într-o hotărâre de Guvern.

"Vor fi interzise atât evenimentele desfăşurate în interior, cât şi în exterior la nivel naţional", a spus dr. Arafat, care a subliniat că la astfel de evenimente, în multe cazuri, nu se respectă măsurile, iar riscul răspândirii virusului este mare. 

"Se propune interzicerea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.)", se arată în anexa hotărârii CNSU, care urmează să fie validată printr-un HG.

Întrebat de jurnalişti, Raed Arafat a clarificat că nu este vorba de ceremoniile religioase de cununie sau botez, ci de petrecerile prin care acestea sunt celebrate.

Restricţii, în funcţie de cazuri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai anunţat şi alte restricţii pentru limitarea răspândirii cazurilor Covid-19. Între acestea, se numără purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în orice spaţiu, închis sau deschis, în zonele în care incidenţa îmbolnăvirilor depăşeşte 3 la mie. "Unde incidența este sub 3 la mie, purtarea măștii este obligatorie în zonele aglomerate. Când incidența depășește 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise", a precizat acesta. 

În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată.

În ceea ce priveşte campania electorală pentru alegerile parlamentare, se reduce numărul participanților la 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior.