Povestea reabilitării Dealului Ciuperca este la fel de sinuoasă precum potecile ce-l urcă. Propus iniţial într-o formă spectaculoasă, proiectul grădinii publice a intrat la apă, autorităţile renunţând la multe din elementele de impact.

Chiar şi aşa, după finalizarea lucrărilor, orădenii s-au arătat încântaţi de rezultat şi de faptul că se pot bucura de o panoramă superbă asupra oraşului. La început de primăvară, însă, municipalitatea nu are încă un plan concret de exploatare şi promovare a grădinii publice.

Intrat la apă

Iniţial, Dealul Ciuperca urma să fie transformat într-o grădină întinsă pe circa 4,7 hectare, cu o podgorie cu soiuri tradiţionale de viţă-de-vie, o cascadă în trepte şi un lac cu nuferi. Din raţiuni financiare, de risc natural sau estetice, ideile propuse în studiul de fezabilitate nu s-au regăsit în final în proiectul tehnic. Până la urmă s-a optat pentru varianta unei grădini de 3,7 hectare, cu cinci puncte de belvedere, băncuţe, pergole, alei şi un mic amfiteatru.

Pe Dealul Ciuperca a fost amenajat, la cel mai înalt punct de belvedere, şi o construcţie acoperită care va servi drept punct de informare turistică şi unitate de alimentaţie publică. Sub clădire a fost realizată şi o cascadă, mult mai mică decât cea prevăzută în studiul de fezabilitate. De asemenea, au fost plantate mai multe soiuri de plante, arbori şi arbuşti, care vor completa peisajul.

Trimişi la plimbare

Noua grădină publică a oraşului a fost inaugurată la finalul anului trecut, după o investiţie de circa 1,9 milioane euro, bani proveniţi din fonduri europene şi bugetul local, plătiţi asocierii Abed Nego şi Adenandra, aceasta din urmă câştigând între timp şi contractul pentru întreţinerea grădinii.

Încă de la început, Dealul Ciuperca a fost luat cu asalt de orădeni, care au şi descoperit unele neajunsuri ale proiectului. Nu puţini sunt cei care se plâng de lipsa locurilor de parcare atât la baza dealului, spre strada Olteniei, cât mai ales în vârful acestuia, în strada Graurilor, unde singurul parking amenajat este cel al Restaurantului Ciuperca. Or, odată cu încălzirea vremii, tot mai mulţi orădeni şi turişti vor vrea să viziteze noua grădină. "Îmi place cum au făcut-o, dar mi s-ar părea normal să existe şi locuri de parcare, mai ales pentru cei cu copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi", spune un orădean ieşit la promenadă.

Pentru cei activi

Explicaţia municipalităţii e simplă: nu s-a putut, dar nici nu s-a prea vrut amenajarea unor parcări. Nu s-a putut deoarece municipalitatea nu deţine terenuri în zonă. De altfel, şi pentru amenajarea actualei grădini, Episcopia Greco-Catolică a cedat, în comodat, 10.000 metri pătraţi. În plus, legislaţia referitoare la exproprierile pentru cauze de utilitate publică nu permite această procedură şi pentru amenajarea de spaţii pentru parcare.

Pe de altă parte, scopul proiectului a fost de a promova turismul de agrement. "Nu puteam să tăiem din spaţiile verzi ca să facem parcări. Am fi dat un exemplu negativ dacă am fi făcut asta. În plus, grădina este dedicată oamenilor activi, care vor să se plimbe şi să se bucure de panoramă", spune Eugen Negruţiu, consilier în cadrul Direcţiei de Proiecte.

baltă la CiupercaProblema lipsei parcărilor nu este, însă, singura. În urma ploilor de săptămâna trecută sistemul de drenaj a cedat, iar platoul de la baza grădinii s-a umplut cu apă (foto). Motivele pentru care o lucrare nouă şi scumpă a dat chix atât de uşor n-au fost explicate. În schimb, reprezentanţii municipalităţii asigură că reparaţiile vor fi suportate de constructori.

Un local… oarecare

Deşi au dat-o în folosinţă în urmă cu trei luni, autorităţile nu au încă un plan concret de exploatare a grădinii. Nici de promovare a ei, căci nu există în oraş nici măcar un panou de direcţionare a turiştilor. Spaţiul verde a fost predat în îngrijire Direcţiei Tehnice, iar construcţia ridicată aproape de vârful dealului urmează să intre, probabil în martie, în administrarea Direcţiei de Patrimoniu. "Problemele sunt birocratice. În această perioadă se fac ultimele rambursări pentru proiectele europene. În paralel, facem demersurile pentru înscrierea imobilului în Cartea Funciară", spune Negruţiu.

Odată ajuns în subordinea celor de la Patrimoniu, administrarea punctului de alimentaţie publică va fi scos la licitaţie, dar ce va funcţiona exact acolo nu se ştie, la fel cum nu se ştie nici dacă localul va avea sau nu terasă. La fel, Primăria n-a hotărât încă ce fel de evenimente ar putea organiza în amfiteatrul de la Ciuperca. "Calendarul de evenimente pe acest an nu a fost finalizat. Amfiteatrul e una dintre locaţiile pe care le avem în vedere pentru evenimente mai restrânse", spune Mircea Oaie, responsabil de organizarea acestora din bugetul local.

Concluzia? Oaspeţii se pot bucura deocamdată doar de priveliştea oraşului şi de cea a dealului. Una, ce-i drept, frumoasă. Dar cam atât...