Supărat că oamenii nu respectă ordinea şi curăţenia, un primar din Caraş Severin şi-a transformat profilul de Facebook într-un adevărat panou al ruşinii.

Potrivit Digi24.ro, edilul şef din Moldova Nouă, Adrian Torma, se plimbă prin oraş şi îi fotografiază. Panoul ruşinii este chiar pagina lui de Facebook, unde oamenii sunt dojeniţi:

"La garajele de lângă Bl. 47, un cetăţean "gospodar" şi-a golit butoiul de varză în zona verde. Şi nu este singurul nesimţit.

"Maxima zilei: un "ţăran" care din lipsă de creier a aruncat o coajă de banană pe aleea de la blocul 24 pe jos, când la 10 metri avea coş pentru gunoiul menajer".

"Doamna din imagine (Bl. 2, Sc. 2, etaj 1) aruncă o oală plină cu tăiţei şi resturi alimentare pe geam... incredibilă nesimţirea doamnei şi nu cred că este singura".

Iniţiativa edilului a stârnit dezbateri aprinse, iar părerile locuitorilor sunt împărţite. Dacă unii spun că jignirile nu îşi au locul, alţii sunt convinşi că aceasta este singura cale de a îi aduce pe oameni pe drumul cel bun:

"Are dreptate că ia măsuri public, nu să îţi spun ţie la ureche. Îmi place ideea că e un om deschis", spune un localnic. "Există şi o altă modalitate de a atrage atenţia şi de a nu îi jigni pe cei care, mă rog, au astfel de apucături", consideră altul, în vrme ce altcineva opinează: "Nesimţit e un cuvânt mai greu, dar se putea spune şi nesimţit".

Chestionat pe această temă, primarul Adrian Torma spune că nu a făcut decât să constate realitatea.

"Nu am fost neapărat dur, poate că pe alocuri cuvintele alocate anumitor cetăţeni au fost dure, dar este de fapt realitatea pe care noi o întâlnim în teren. Eu o să îmi continui demersul, consider că cei care m-au votat asta îşi doresc, un oraş curat şi civilizat", se justifică primarul Adrian Torma.

Postările au audienţă, oamenii aşteaptă de la o săptămână la alta să vadă cine va mai fi dojenit. Consilierii de la primărie cred că metoda e mai eficientă chiar decât sunt amenzile Poliţiei Locale.

"Sunt categorii de oameni şi cred că fiecărui om trebuie să îi vorbeşti pe limba lui să înţeleagă", spune David Izvernar Valentin, consilier local.

O altă problemă cu care se confruntă autorităţile este că din lipsa uscătoriilor oamenii îşi întind rufele în faţa blocului.