Zi istorică pentru lumea catolică. Papa Francisc, primul suveran pontif din America Latină şi întâiul cap non-european al bisericii lui Sfântul Petru în mai bine de o mie de ani, îşi începe marţi oficial pontificatul, cu lumea întreagă privind spre el cu speranţă că va fi un papă mare, care va reuşi să reformeze Biserica Catolică.

În Piaţa Sfântul Petru de la Vatican sunt zeci de mii de oameni, la ceremonie participând şi numeroşi şefi de stat şi de guverne şi capete încoronate.

Noul Papă a primit inelul pontifical, cunoscut drept "inelul pescarului" (Sfântul Petru era pescar, iar Iisus l-a desemnat pescar de oameni). Vaticanul a subliniat, luni, într-un briefing de presă că inelul Papei Francisc este unul cât se poate de simplu, din argint placat cu aur. Inelul, pe care este reprezentat Sfântul Petru, este opera unui expert italian în artă sacră, Enrico Manfrini.

Pentru prima dată de la Marea Schismă dintre cele două mari biserici ale creştinismului, catolică şi ortodoxă, patriarhul de Constantinopol este la Vatican, la slujba de inaugurare a unui pontificat. De asemenea, Patriarhul Bartolomeu I este acum în Piaţa Sfântul Petru, un gest privit drept o încercare de apropiere a celor două biserici.

"Nu trebuie să ne temem de bunătate sau de tandreţe", a spus noul papă în timpul ceremoniei. De asemenea, Papa Francis I a transmis mulţimii că nu trebuie să uite că ura şi mândria murdăresc inima, dar a vorbit şi despre ptuerea pe care o are un papă. "Să nu uităm că adevărata putere este a sluji", a spus suveranul pontif.

"Astăzi, când suntem înconjuraţi de atât de mult întuneric, trebuie să vedem lumina speranţei şi să protejăm creaţia, să protejăm fiecare bărbat şi femeie. Trebuie să permitem ca raza de lumină să pătrundă întunecimea", i-a îndemnat Papa Francisc pe oameni. "A proteja pe toată lumea este obligaţia Episcopului Romei", a adăugat pontiful, cu referire la marea lui sarcină.

Papa Francisc şi-a încheiat omilia cu aceeaşi rugăminte pe care a avut-o pentru mulţime la anunţarea numelui său drept noul lider catolic: "Rugaţi-vă pentru mine".