Duminică, în ultima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc a mers la Blaj, unde a oficiat, în prezenţa a peste 100.000 de oameni, Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste. A fost unul dintre cele mai importante momente ale vizitei Suveranului Pontif.

"În aceste ținuturi este cunoscută suferința"

În discursul susținut pe Câmpia Libertății de la Blaj, după ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste, Suveranul Pontif a evocat curajul celor șapte episcopi martiri, numiți de acum "fericiți", de a accepta cruzimi de tot felul în loc să renege Biserica.

Cei șapte martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România beatificați sunt Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Papa Francisc a spus, duminică, pe Câmpia Libertății de la Blaj, că în aceste ținuturi este cunoscută suferința oamenilor "atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viața”. "Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare”, a spus Suveranul Pontif. De asemenea, el i-a îndemnat pe oameni la păstrarea credinței și la luptă împotriva unor "noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase".

De asemenea, Papa i-a îndemnat pe oameni să fie "mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, încrementând fraternitatea de sânge, care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați în decursul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari". 

"Vă încredinţez Fecioarei Maria pe voi toţi"

La ceremoniile de la Blaj, un orășel cu 20.000 de oameni, au luat parte peste 100.000 de oameni. În Blaj se află centrul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Blajul este singurul oraş episcopal din România şi printre puţinele din Europa. În toamna anului trecut, Consiliul Local a aprobat, în unanimitate, o decizie prin care Blajul a devenit oraş episcopal.

"Aici, la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă", a spus Papa Francisc, la finalul ceremoniilor. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat posibilitatea de a mă ruga cu voi și de a vă încuraja în angajamentul vostru de evanghelizare și de mărturie a carității. Aici, la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice care, de trei secole, dați mărturie, cu ardoare apostolică, despre credința voastră”

„Preacurata Fecioară Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra cetățenilor României care în decursul istoriei s-au încredințat mereu mijlocirii ei. Ei vă încredinţez pe voi toţi şi ii cer să vă călăuzească pe drumul vostru de credinţă, pentru a înainta spre un viitor de un autentic progres şi de pace şi astfel să contribuiţi la construirea unei patrii, din ce în ce mai dreaptă şi mai fraternă”, a mai spus Sfântul Părinte.

"Mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri"

Papa Francisc s-a întâlnit duminică după-amiază, la Blaj, şi cu membri ai comunităţii de romi din localitate, într-un cartier locuit preponderent de aceştia, "Barbu Lăutaru", unde şi-au construit o biserică în doar trei luni. Suveranul Pontif a ajuns acolo cu papamobilul, după ce a salutat mulțimea adunată pe traseu. Papa Francisc a susţinut și acolo un discurs, spunându-le reprezentanților romilor cu care s-a întâlnit că are pe inimă o greutate - cea a discriminării și a segregării și le-a cerut iertare.

"Am totuși o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, și nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare - în numele Bisericii Domnului și vouă - pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat, sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră. Prin indiferență alimentăm prejudecăți și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu merge înainte", a afirmat Papa Francisc.

Sfântul Părinte le-a mai spus celor prezenți că se întoarce acasă îmbogățit și le-a cerut să se roage pentru el. "Mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor meleși vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine. Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine", a afirmat Suveranul Pontif.