Papa Francisc a îndemnat sâmbătă jurnaliştii din întreaga lume să iasă din redacţii în teren pentru a furniza publicului informaţii verificate de la faţa locului şi nu preluate de pe reţelele de socializare.

"Criza presei riscă să ducă la o informaţie fabricată în redacţii, în faţa calculatoarelor, a ecranelor agenţiilor de ştiri, a reţelelor de socializare, fără a mai merge pe pe străzi, fără a mai întâlni persoane pentru a căuta poveşti sau a verifica la faţa locului anumite situaţii", a transmis Vaticanul.

Suveranul Pontif a avertizat că genuri jurnalistice consacrate, care presupun investigații în teren, sunt tot mai puțin folosite, cu impact direct asupra calității actului jurnalistic.

”Genul anchetei şi al reportajului încep să dispară şi îşi pierd din calitate în favoarea unei informaţii prefabricate”, se menționează în comunicat.

În acest context, Papa Francisc a avertizat că vehiculând informaţie reluată de pe internet jurnaliştii riscă să folosească imagini şi dovezi "foarte uşor de manipulat" şi "să relateze despre pandemie, sau orice altă criză, exclusiv prin ochii celor bogaţi".

Sfântul Părinte le-a mulţumit profesioniştilor care au dovedit că au "capacitatea de a merge acolo unde nu merge nimeni" şi şi-au asumat riscul de a relata de la faţa locului despre războaie, nedreptăţi împotriva celor săraci şi persecuţii ale minorităţilor care altfel ar fi rămas necunoscute publicului.