Zeci de bijuterii realizate manual de creatori din 20 de ţări pot fi admirate, începând de joi, în curtea Casei Darvas - La Roche din Oradea. Joi seară, muzeul Art-Nouveau a devenit un catwalk unde mai multe manechine au defilat punând în evidenţă frumuseţea podoabelor.

Prezentarea bijuteriilor a avut loc în cadrul festivalului Art Jewerly Oradea, aflat la a zecea ediţie, care este organizat de Ana şi Marisha Zaporojan, ele însele fiind creatoare de coliere. 

Înainte de gală, la ora 18, în interiorul muzeului a avut loc vernisajul expoziţiei de bijuterii handmade. Acestea sunt confecţionate din materiale diverse, inclusiv mărgele, pietre semipreţioase, pene, materiale reciclabile, dar și din metale prețioase precum argintul.

"Iniţial acest festival urma să aibă loc în 2020 la Casa Darvas - La Roche, recent inaugurată pe atunci, însă pandemia ne-a oprit, iar evenimentul s-a ţinut online. Mă bucur însă că acum muzeul găzduieşte o asemenea expoziţie cu peste 40 de creaţii realizate de designeri din întreaga lumea", a spus în deschidere Angela Lupșea, coordonatoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor (Oradea Heritage), care administrează şi Casa Darvas.

Participanţii au putut admira podoabele realizate de artizani din Gerogia, Polonia, Italia, Bulgaria, Armenia, Ucraina, Belgia, Israel, Estonia ori România.

Broderii, plastic şi mărgele

După ora 19, cei prezenţi au fost invitaţi în curtea muzeului, unde a avut loc o gală în care creatorii bijuteriilor s-au „luptat” să arate care e mai talentat. 

Pentru a intra în competiţia de cel mai bun designer al festivalului, fiecare creator a prezentat în fața unui juriu format din specialişti câte o colecţie de cinci piese.

Lanţurile hadmade au fost puse în valoare de mai multe manechine ale agenţiei MModels îmbrăcate în rochii negre, care au defilat pe un catwalk amenajat în mijlocul curţii, plină de curioşi.

Între participanţi s-a numărat şi Adrianna Latosik, din Polonia.

"Ea spune că nu se teme să combine stiluri şi tehnici în proiectarea unor bijuterii unice, create în exemplare limitate. Amestecă broderia, ţesăturile, metalele, mărgele şi pietrele neobişnuite cu elemente de fantasy şi punk", a descris-o pe creatoare, la microfon, actriţa Mihaela Gherdan, care a prezentat gala împreună cu actorul Alin Stanciu.

Mulţi concurenţi au fost din Ucraina.

Olena Deriabkina, spre exemplu, a început să creeze bijuterii din mărgele din 2007, iar de atunci combină broderia cu ţesătura mozaic şi mărgelele în crearea bijuteriilor.

Între concurenţii români s-a numărat şi actrița Adela Lazăr, care şi-a creat podoabele folosind materiale reciclate, adică inclusiv carton, materiale textile ori plastic. "Fiecare colier este un mic tablou pe care îl port cu mândrie la gât", şi-a descris ea pasiunea.

Mai rămâne de văzut cine a reuşit să impresioneze juraţii şi să câştige titlul de cel mai bun designer. Numele câștigătorului va fi anunţat zilele următoare, pe pagina de Facebook a festivalului.

Colecțiile de bijuterii vor putea fi admirate la Casa Darvas timp de o lună. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!