Nelipsit în decorul de Crăciun, bradul poate fi unic nu doar prin decoraţii, ci prin însăşi structura lui.

Elevii Liceului Tehnologic Sanitar Vasile Voiculescu din Oradea şi-au pus imaginaţia la lucru şi au confecţionat brazi din diverse obiecte care altfel ar fi ajuns la gunoi. Rezultatul? Zeci de brăduţi mari şi mici, care mai de care mai ingenios, toţi coloraţi şi, mai ales, nu au produs o pagubă mediului înconjurător!

Ideea a avut-o învăţătoarea Dana Baltsavias (foto), care i-a provocat pe elevi să confecţioneze brazi "eco-friendly", adică prietenoşi cu natura. "Anul trecut am iniţiat acest proiect pentru clasele primare, acum l-am extins la nivelul întregii şcoli şi au fost foarte mulţi doritori", a declarat dascălul pentru BIHOREANUL.

De la cei mai mici la cei mai mari, ajutaţi de fraţi şi surori, de părinţi sau de bunici, elevii au confecţionat acasă brazi alternativi. Fiecare a folosit ce şi-a imaginat că e mai potrivit.

"Au folosit diverse materiale reciclabile: fire textile, capace de plastic, pungi, chiar şi un lanţ de bicicletă sau globuri vechi", a precizat Dana Baltsavias. Mesajul pe care elevii au vrut să-l transmită a fost acelaşi: nu este nevoie să fie sacrificată viaţa pădurii, unde cresc brazi falnici şi puternici, pentru capriciul oamenilor de a simţi mireasma de cetină în casă.

O parte din brazi au fost expuşi la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, unde vor putea fi admiraţi până pe 3 ianuarie 2022.

Locul a fost anume ales, pentru că, pe de-o parte, "parada brazilor" face parte din acţiunile cuprinse în proiectul "Biblioteca – Univers al culturii", derulat de şcoală şi coordonat de învăţătoarea Baltsavias.

"Este un proiect care încearcă să menţină o legătură foarte strânsă între şcoală şi bibliotecă. De aceea, o parte din brazi au fost expuşi la bibliotecă, iar elevii sunt îndemnaţi să meargă să-i vadă, dar şi să împrumute o carte", a explicat cadrul didactic.