Oradea a prins culoare, la propriu, vineri după amiază. Festivalul Internaţional de Folclor a debutat cu o paradă a porturilor populare, în cadrul căreia sute de artişti din România, dar şi din ţări precum Serbia, Slovacia, Turcia sau Grecia, au defilat, pe Corso, în ritmuri specifice ţărilor din care fac parte.

Evenimentul a început 10 minute după ora 17, când, de la Casa de Cultură a Sindicatelor, alaiul a pornit, în frunte cu formaţiile bihorene, însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere şi jandarmi, pe Bulevardul Magheru - Corso - Piaţa Ferdinand, pentru ca apoi să ajungă în Parcul Nicolae Bălcescu.

Pe tot traseul, artiştii, frumos gătiţi şi îmbrăcaţi în costume populare, au cântat piese specifice ţărilor din care provin, oferind o imagine veselă. Pe tot traseul, orădenii se opreau să îi filmeze cu telefoanele mobile, iar unii, mai emoţionaţi, chiar au lăcrimat când i-au văzut. "Grecoaicele sunt cele mai frumoase", a spus un bărbat, admirând, pe bună dreptate, artistele din această ţară, care purtau pe capete coroniţe cu flori şi un fel de voal.

Inedite au fost momentele în care, în frunte cu bihorenii, artiştii s-au oprit şi au prezentat scurte momente de coregrafie pe Corso. Toate formaţiile din alai au oferit un mic moment de dans, înveselind şi mai tare atmosfera.

Organizat de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana al Teatrului Regina Maria, Festivalul Internaţional de Folclor a ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie, iar la el participă ansambluri din România şi alte patru ţări: Serbia, Slovacia, Grecia şi Turcia.

Din ţară şi-au anunţat prezenţa membrii Ansamblului Banatul din Timişoara, Ansamblului Profesionist "Dor Românesc" din Bistriţa, Orchestrei "Rapsozii Botoşanilor" din Botoşani şi, bineînţeles, ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana din Oradea.

Înainte de parada grupurilor populare, prin cartiere au avut loc mici spectacole spontane susţinute de artişti prin cartierele Oradiei.

Spectacolele se vor desfăşura pe scena din Parcul Nicolae Bălcescu. Vineri şi sâmbătă, ele sunt programate să înceapă la ora 19, iar duminică la ora 18.