În perioada de Advent, adică cea care precede sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, în Oradea vor fi organizate mai multe parade cu personaje de poveste, au anunțat joi reprezentanții Teatrului Szigligeti, într-o conferință de presă susținută alături de episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

Paradele vor fi organizate de trupa pentru copii a Teatrului Szigligeti, adică trupa Liliput. 

„În fiecare sâmbătă a perioadei de Advent - 26 noiembrie, respectiv 3, 10 și 17 decembrie - zilele în care, în parcul Palatului Episcopal Romano-Catolic se aprinde câte o lumânare pe coronița de Advent, trupa îi invită toți orădenii la o defilare cu personaje de poveste. Seria de evenimente este coordonată de Dió Zoltán, fondatorul Teatrului Stradal și de Păpuși Ort-Iki din Debrețin (Ungaria). Pe lângă membrii Trupei Lilliput și artiștii Ort-Iki, dintre care mai mulți vor defila pe picioroange, vor participa și elevii cursului de actorie „Szigligeti Tanoda”, cu cântece de Crăciun”, se arată într-o informare trimisă, după conferință, de organizatori. 

Toți doritorii sunt chemați să se alăture, la rândul lor, paradelor. 

„Parada pleacă, în fiecare dintre cele 4 sâmbete, de la Teatrul Arcadia, și se deplasează pe traseul str. Vasile Alecsandri, Piața Unirii, str. Republicii, magazinul Crișul, și ajunge, în jurul orei 17:45, în parcul Palatului Episcopal Romano-Catolic, unde, la ora 18:00, participanții asistă la tradiționala aprindere a lumânărilor de pe coronița de Advent a episcopiei, amplasată în incinta parcului”, se precizează în același comunicat. 

Înaintea fiecăreia dintre defilări, organizatorii vor transmite tematica aleasă și va relua programul și traseul ales.

Perioada de Advent este cea care precede Naşterea Domnului. Cele patru weekenduri de Advent sunt marcate de către credincioşii catolici prin aprinderea, treptată, a patru lumânări, prinse într-o coroniţă de brad.

Adventul este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o astfel de coroniţă. Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului şi, spun preoţii, arată că adevărata luminică vine de la Isus. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!