A fost forfotă, miercuri, în Centrul Oradiei, unde mii de prichindei au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului la o droaie de evenimente dedicate lor la Festivalului Copiilor, organizat de municipalitate. Pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, cei mici s-au distrat în voie, fără mască de protecție și fără restricții, iar chicotele de bucurie s-au auzit peste tot.

În jurul prânzului, pietonala Alecsandri vuia de lume. Însoțiți de părinți, bunici, prieteni sau frați mai mari, cei mici se îndreptau fie spre Piața Unirii, fie spre Cetate, fie în Parcul 1 Decembrie, cele trei locuri în care s-a desfășurat festivalul.

În Piața Unirii doritorii au putut să admire autospeciale de poliție, jandarmi, SMURD și pompieri, ba chiar să urce în ele și să le pornească sirenele, să le poarte echipamentele ori să își facă poze cu „mascații”.

„La mulți ani, copii!”, a spus, la un moment dat, un băiețel, la portavocea jandarmilor.

În Parcul 1 Decembrie, participanții s-au delectat cu ateliere de pictură și jocuri diverse.

Cei mai mulți s-au aflat însă în Cetatea Oradea, unde au avut la dispoziție o multitudine de jocuri și activități: de la mașinuțe, trambuline și tobogane, până la ateliere de pictură, olărit sau țesut ori ședințe foto cu Mikey și Minnie Mouse.

Printre cele mai căutate activități a fost plutitul în piscină la „bordul” unor lebede gonflabile, unde doritorii au așteptat, după spusele unora, chiar și o oră și jumătate în soare.

„Mi se pare frumos, dar, având în vedere că este doar pentru o zi, e extrem de aglomerat. Poate că ar fi bine să fie ceva obișnuit. Este loc, este spațiu, e vară... Prin urmare, probabil am putea vedea mai des asemenea activități. Nu ne-am înghesui atât de mulți”, a spus Bianca, mămica unei fetițe care aștepta deja de 40 de minute.

„Am așteptat o oră și un pic la lebede pentru o tură de 5 minute, dar pentru copii merită”, a spus o altă mămică.

De altfel, aproape la toate aparatele de joacă - trambuline, tobogane sau carusel - s-au înregistrat cozi.

„Am preferat să fie toate activitățile condensate într-o singură zi, pe 1 Iunie. Referitor la alomerație și la cozi, de aceea au fost amplasate ateliere în mai multe locații din Cetate, atât în curtea interioară cât și afară, cât și pe aleea meșteșugarilor, ca să fie puncte de interes în diferite arii. În același timp este un program care poate fi consultat pentru fiecare atelier în parte, astfel încât părinții să știe cum să își organizeze ziua în cadrul festivalului”, a precizat Alexandru Chira, director executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR) - Visit Oradea.

Evenimentele au părut pe gustul celor mici, care numai nu s-ar fi lăsat duși de lângă aparatele de joacă.

La mulți ani, copii!

Vezi mai jos video reportaj!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!