Cu gândul la vacanţe în ţări străine, dacă se poate cât mai îndepărtate şi exotice, tot mai mulţi bihoreni uită că au, la doi paşi de ei, locuri unde natura e de o frumuseţe răpitoare. 

Asociaţia Aqua Crisius, custodele a nu mai puţin de şase arii protejate din Bihor, şi-a propus să promoveze atracţiile naturale autohtone, invitând iubitorii naturii să parcurgă două noi trasee turistice, pe Valea Iadei şi prin Defileul Crişului Negru, promiţându-le amintiri fără seamăn...

În munţi, la vale 

Asociaţia Aqua Crisius are în grijă şase situri Natura 2000 (n.r. - reţea europeană de zone naturale protejate) care găzduiesc specii de floră şi faună rară, dar oferă şi peisaje încântătoare: cursul Crişului Repede în amonte de Oradea, lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, lunca inferioară a Crişului Repede, zona Diosig, Valea Iadei şi defileul Crişului Negru.

Pentru a promova ca destinaţii turistice mai ales cele din urmă două zone, propice pentru cei care vor să-şi petreacă timpul în aer liber, de doi ani ONG-ul derulează un proiect în valoare de peste 2 milioane lei ce prevede, între altele, şi marcarea unor trasee pentru turişti, spune Andrei Togor (foto), managerul de proiect al asociaţiei.

Situată între Munţii Vlădeasa, Munţii Pădurea Craiului şi Munţii Bihorului, Valea Iadului se întinde pe aproape 3.000 de hectare până în apropierea staţiunii Stâna de Vale. Traseul realizat aici de Aqua Crisius permite accesul drumeţilor spre cinci cascade: Runcului, Laia, Vălul Miresei, Săritoarea Ieduţului şi Iadolina. Cea din urmă, specială prin faptul că se revarsă în trei trepte, poate fi admirată în întregime, de anul trecut, dintr-un punct de belvedere unde asociaţia a amenajat o platformă metalică pe versantul opus.  

Drumeţi pe vârfuri 

Circuitul realizat pentru îndrumarea turiştilor este destinat celor obişnuiţi cu muntele. "Se merge pe drumuri forestiere, pe poteci şi prin poiene, cale de 26 de kilometri", spune Andrei Togor. Zona Văii Iadei e bogată în floră şi faună, aici trăind cea mai numeroasă şi sănătoasă populaţie de liliac carpatin din ţară, precum şi buhaiul de baltă cu burtă galbenă. "La noi există chiar multe astfel de păsări acvatice, care nu se prea găsesc în restul Europei", spune reprezentantul Aqua Crisius.

Celălalt traseu, amenajat în defileul Crişului Negru, promite şi el peisaje fermecătoare. Drumul porneşte din satul Borz, şerpuind pe poteci pe lângă o rezervaţie de bujor banatic (foto). "Este o floare rară, cu origini balcano-mediteraneene, iar Dealul Pacău din acest defileu e punctul cel mai nordic şi estic de răspândire a lui", explică Andrei. Parcurgând circuitul, drumeţii se pot bucura de o vedere de sus asupra Dumbrăviţei de Codru, iar pe Dealul Pacău pot admira un pâlc de case vechi tradiţionale, folosite ca locuinţe de vară. "Este o zonă foarte frumoasă şi de aceea am vrut s-o deschidem turiştilor, după ce din păcate până nu demult a fost ignorată", spune reprezentantul Aqua Crisius.

"Cinema" Natura

Pentru promovarea bogăţiilor naturale din cele şase arii protejate, asociaţia a realizat şi o serie de filme documentare. Cel mai bogat material - "Omul şi natura în Defileul Crişului Negru" - prezintă în aproape 30 de minute flora şi fauna zonei, dar şi ritualurile de zi cu zi ale localnicilor şi obiceiurile de nuntă şi înmormântare. Alte şapte scurtmetraje au fost consacrate unor specii precum liliacul carpatin, bujorul banatic, scoica mică de râu, buhaiul de baltă cu burtă galbenă şi cel cu burtă roşie, dansului nupţial al corcodelului – o pasăre acvatică de mărimea raţei – şi iernării păsărilor pe lacurile din amonte de Oradea.

Luna trecută, membrii Aqua Crisius au prezentat filmele în localităţile din cele şase arii protejate, cu scopul de a-i lămuri pe săteni cât de valoroase sunt comorile naturale care-i înconjoară. Nici orăşenii nu au fost însă uitaţi. Filmele vor fi proiectate joi, 9 iulie, de la ora 18, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, vizionarea fiind precedată de vernisarea unei expoziţii de fotografii spectaculoase din siturile Natura 2000, realizate de Andrei Posmoşanu. O şansă pentru locuitorii oraşului de a redescoperi natura, ca o avanpremieră a contactului direct cu locurile pe care, apoi, le pot admira, în toată splendoarea lor, pe viu...