Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a prezentat vineri o radiografie a pieţei locale de muncă, arătând că rata şomajului este de 4,02%, în uşoară creştere faţă de ianuarie, 3,89%, dar mai mică decât în februarie 2014, când era 4,23%.

O creştere forţată

"Din punct de vedere al numărului şomerilor, avem o evoluţie pozitivă: la data de 28 februarie 2015 am înregistrat 11.111 şomeri, cu 342 persoane mai mult faţă de ianuarie 2015", a declarat Békési, într-o conferinţă de presă. Totuşi, este în scădere numărul şomerilor indemnizaţi: în luna februarie, 2.989 de bihoreni au încasat ajutoare de şomaj, cu 220 mai puţini decât în ianuarie şi cu 1.374 mai puţini decât în februarie 2014.

"Explicaţia este că vorbim de o creştere forţată a numărului de şomeri, rezultat al acţiunilor noastre. Noi încercăm să atragem toţi şomerii reali de partea noastră", a spus Békési, amintind că angajaţii instituţiei au căutat persoanele fără loc de muncă în satele bihorene, pentru a-i înregistra ca şomeri, chit că nu au dreptul să încaseze indemnizaţia, şi reiterând dorinţa sa de a transforma AJOFM dintr-o instituţie plătitoare de indemnizaţii de şomaj într-un actor real pe piaţa muncii locale.

În acest context, Békési a precizat că a comunicat din nou la Bucureşti doleanţa sa de a elimina din evidenţele AJOFM beneficiarii de venit minim garantat, care pentru a-şi primi ajutoarele sociale trebuie să se înregistreze ca şomeri dar, de fapt, nu sunt persoane în căutarea unui loc de muncă şi încarcă eronat statisticile.

Dornici să se şcolească

Békési a vorbit şi despre succesul pe care îl au în ultimele luni cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Bihor. În luna aprilie, 726 de bihoreni fără loc de muncă vor participa la 33 de astfel de cursuri, iar asta plasează Bihorul pe primul loc în ţară în clasamentul şomerilor care fac cursuri de calificare. Cele mai atractive cursuri, în Oradea, sunt de limba germană, coafor şi agent de securitate, în timp ce pentru cursuri precum îngrijitor persoane vârstnice se găsesc cu greu doritori.

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul AJOFM Bihor a anunţat că pe 24 aprilie va avea loc a doua bursă generală a locurilor de muncă din acest an. De asemenea, Békési a prezentat rezultatele actualizate ale bursei ce a avut loc pe 13 februarie. Din cele 877 persoane selectate pentru interviuri, peste 400 s-au şi angajat.

"Organizarea bursei a costat puţin peste 20.000 de lei. (...) Astfel, avem un cost unitar de 50 de lei pe om, 50 de lei ca să transformăm o persoană asistată într-un contribuabil care, după 30 de zile, contribuie împreună cu angajatorul cu peste 600 de lei la bugetul public", a precizat Békési.

În primele două luni din 2015, AJOFM Bihor a reuşit să găsească un loc de muncă pentru 1.049 de persoane aflate în evidenţele instituţiei.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolele:

"Bihorul, judeţ fruntaş la numărul de şomeri înscrişi la cursuri de calificare"

 "Mai săraci decât săracii: În Bihor până şi "şomerii de lux" au indemnizaţii mici"