Paramedicii din subunitățile din județ ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana se vor antrena mai ușor. De acum, ei nu vor mai fi nevoiți să lipsească zile în șir din subunități și să vină la Oradea, ci vor avea posibilitatea de a se perfecționa cu ajutorul unui centru mobil de formare, adică o furgonetă dotată cu echipamente necesare pregătirii.

Anunţul a fost făcut, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, de inspectorul şef al ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, care a mai precizat şi că în total numai patru oraşe din ţară - Bucureşti, Iaşi, Cluj şi, acum, și Oradea - beneficiază de astfel de centre mobile.

"La nivelul judeţului Bihor avem doar centrul de Pregătire paramedicală din Oradea, care funcţionează de peste 10 ani. Până acum acesta a pregătit sute de paramedici din cadrul ISU, dar şi din alte structuri", a spus, în cadrul conferinţei, Caba.

Potrivit acestuia, pentru ca paramedicii să se pregătească, ei trebuiau periodic să se întoarcă la Oradea, pentru a trece prin diversele activităţi de formare și perfecționare. "Dacă erai paramedic la Ştei, la Salonta sau la Valea lui Mihai trebuia să vii în centru să faci pregătirea. Era vorba de 9 zile, în care paramedicul era scos din subunitate", a explicat inspectorul şef.

Furgoneta (foto) a fost primită săptămâna aceasta și va asigura transportul echipamentelor necesare la fiecare subunitate, costurile ei ridicându-se la aproximativ 35.000 de euro. "Astfel, dacă paramedicii din Valea lui Mihai au nevoie de echipamente, acestea vor ajunge la ei și se vor putea pregăti, dacă nu au intervenții”, a mai adăugat Caba. 

Mașina a fost achiziţionată prin Fundaţia pentru SMURD şi Rompetrol şi este dotată cu echipamente pentru instruire, echipamente medicale, sistem de imobilizare coloană şi un echipament de prezentare, cum ar fi videoproiector sau cameră video.