Halda de zgură şi cenuşă de pe teritoriul localităţii Santăul Mic, aflată în proprietatea Termoficare Oradea, va fi închisă cu o investiţie de 52 de milioane de lei cu TVA, adică aproximativ 10,3 milioane de euro. 

 "Avem circa 140 de hectare la baza haldei, iar sus, în zona de depozitare a cenuşii şi zgurii, mai sunt aproximativ 77 hectare. Am avut discuţii la Ministerul Mediului în sensul finanţării acestor lucrări. După finalizarea proiectului tehnic, aceste discuţii vor continua şi vom găsi o sursă de finanţare", a spus primarul Oradiei, Florin Birta, în conferinţa de presă ce a precedat şedinţa de Consiliu Local. 

În proiectul aprobat de consilieri apare, în această fază, că finanţarea va fi asigurată de Primăria Oradea şi societatea Termoficare. 

Lucrările pentru închiderea haldei de zgură şi cenuşă se vor întinde pe aproape 3 ani (35 luni). 

halda de la Santăul Mic (sursa foto: Primăria Oradea)

Florin Birta a anunţat, joi, că după finalizarea lucrărilor de închidere a haldei, pe acea suprafaţă va fi amenajat un parc fotovoltaic, care să asigure energie electrică pentru Oradea. 

"Acest proiect are două componente importante: cea de mediu, prin care vom închide şi ecologiza halda de zgură şi cenuşă, ceea ce va însemna foarte mult pentru locuitorii zonei, şi componenta unei noi investiţii, prin care ne dorim să dezvoltăm un parc fotovoltaic pe 70 de hectare din această suprafaţă, prin care să asigurăm un necesar de energie important pentru municipiul Oradea".

Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de depozite industriale au obligaţia ca, după sistarea exploatării, să facă lucrări de închidere a acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!