Vechi de peste 200 de ani, parcul din jurul Palatului Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei a ajuns la vremea primenirii. În paralel cu lucrările ample pentru reabilitarea imobilului, grădina este şi ea reamenajată.

Lucrările sunt pe jumătate făcute, dar efectele deja se văd: intrarea în Palat nu mai este obturată de zecile de tuia, iar arborii au fost toaletaţi, unii chiar doborâţi. Un sacrificiu necesar pentru noua viaţă a parcului...

Pe banii UE

dirigintele de şantier Benyovszki TundeLucrările pentru reamenajarea parcului au început în primăvară, la un an după demararea şantierului pentru reabilitarea impozantului Palat. Episcopia Romano-Catolică a atras o finanţare europeană de aproape 800.000 euro pentru revigorarea bătrânului parc, amenajat la finalul secolului XVIII.

"Cele două proiecte se derulează în paralel, pentru că ne dorim ca la final tot complexul să aibă o altă faţă", spune dirigintele de şantier Benyovszki Tunde (foto). În timp ce la Palat se lucrează acum doar în interior, în curte e zarvă. Toamna e sezonul perfect pentru amenajări peisagistice...

Specialişti importaţi

Înainte de deschiderea şantierului, s-a făcut un inventar "verde" riguros. S-au numărat 633 arbori, 237 arbuşti, 320 trandafiri şi 92 conifere, şi s-au notat caracteristicile fiecăruia - specie, dimensiuni, vârstă. Aşa s-a stabilit că cel mai bătrân copac este un stejar aflat vizavi de Catedrală, care are în jur de 180 de ani, că un alt stejar, roşu, are 150 de ani, iar castanii circa 140 de ani. "Orădeni" venerabili...

Proiectul a fost încredinţat unor specialişti reputaţi angajaţi de Episcopie. Unguroaica Tünde Thalmeiner, inginer horticol, şi francezul Beaudet Tancred, specialist în peisagistică, au în CV-uri proiecte finalizate la multe palate europene, unele chiar în comun, iar acum sunt implicaţi în aceeaşi misiune la Oradea.

episcopul romano catolic, Böcskei LászlóPentru a verifica starea de sănătate a copacilor, Thalmeiner a adus un aparat care face o radiografie internă a arborilor. L-a folosit şi la stejarul secular, care de ani buni stă înclinat. "A văzut cât de gol este interiorul trunchiului, dar a zis că-l poate salva", spune episcopul Böcskei László (foto). Drept urmare, arborele este sprijinit acum de nişte propte uriaşe, anume confecţionate, pentru a-i repara rădăcinile.

Magnolii "corectate"

Pentru amenajarea grădinii s-au făcut şi sacrificii, 60 de copaci fiind puşi la pământ. "Tot ce s-a tăiat au fost copaci fără valoare. În plus, se vor face multe plantări", promite Benyovszki. Printre copacii care vor fi sădiţi se numără şi exemplare de sequoia.

Mulţi alţi copaci au fost toaletaţi de grădinarul francez, aceeaşi soartă având-o inclusiv faimoasele magnolii, despre care Tancred a concluzionat că prea multă vreme au fost neîngrijite şi că aveau nevoie de tăieri de crengi ca să înflorească mai încântător. "Ne-au spus că rezultatele se vor vedea peste doi-trei ani", zice episcopul.

Cea mai vizibilă schimbare este în faţa Palatului Baroc, unde scuarul cu tuia şi roze a dispărut, iar zona a devenit o piaţetă. "Este cel mai mare palat episcopal din Europa de Est şi o bijuterie a stilului baroc. S-a dorit vizibilitate spre clădire, dar şi crearea unui loc potrivit pentru procesiuni religioase", explică Benyovszki. Arbuştii şi trandafirii au fost strămutaţi pe latura dinspre Bulevardul Dacia a grădinii.

Ca în Biblie

Tot aici va fi amenajată o grădină biblică, cu specii de plante anume alese. În rondouri dichisite vor creşte spice de grâu, orz şi mei, struguri, lalele, brânduşe, crini albi, plante aromatice şi medicinale (rodie, mentă, negrilică, muştar), precum şi legume şi fructe arhaice - smochine, linte, ceapă şi usturoi. "Această grădină va fi o atracţie turistică în sine", e convinsă Benyovszki.

Mica pădure de pe latura nordică nu va fi modificată. În schimb, amfiteatrul în aer liber a fost reabilitat, iar pe viitor va găzdui evenimente publice. De altfel, întreg parcul va avea porţile deschise pentru toţi orădenii. Aşa cum le are de mai bine de două secole...