Unul dintre cele mai vechi parcuri orădene este şi cel mai ignorat. Orădenii care locuiesc în apropierea parcului Petőfi se plâng că, în loc să se relaxeze la umbra copacilor de aici, mai degrabă se enervează.

Băncile sunt învechite şi murdare, aleile pline de denivelări, copacii neîngrijiţi, iar în parc nu este nici măcar o floare. Mai mult, toate peluzele sunt pline cu frunze uscate, chit că Primăria a angajat o firmă a cărei sarcină este tocmai să îngrijească parcul...

De evitat

Parcul Petőfi a fost amenajat în 1888, la cererea episcopului orădean Schlauch Lőrincz, pe locul unei piaţete pe care o foloseau husarii pentru plimbări. Înconjurat de case şi blocuri şi plin de arbori mari şi umbroşi, parcul ar merita să fie plin de oameni. Totuşi, indiferent de oră, este aproape pustiu.

Joo Emilia, Parcul petofi„Multă lume ar veni aici, dacă ar fi un pic mai îngrijit. Mi-ar plăcea să stau pe o bancă, să citesc, dar majoritatea băncilor sunt murdare şi scorojite, pentru că nu le-au vopsit de ani de zile. Mai mult, foarte des sunt boschetari care dorm pe ele”, spune Joó Emilia (foto). Femeia locuieşte în apropierea parcului şi, în ultimele luni, a reclamat în mai multe rânduri Primăriei problemele din Petőfi, fără însă ca funcţionarii să ia măsuri. Aşa că a ajuns să se plângă jurnaliştilor...

Suflare, în loc de măturare

Pe lângă băncile care nu îndeamnă la odihnă, parcul Petőfi mai are şi alte hibe. Aleile sunt denivelate şi sparte, iar zonele verzi neîngrijite. „Deja e toamnă şi s-a dus gazonul, dar nici peste vară n-a arătat mai bine. Este sistem de irigat, dar degeaba, că nu îl foloseşte nimeni”, zice Emilia.

În plus, peluzele sunt acum acoperite de frunzele uscate ale arborilor din parc, care deja au căzut cu nemiluita. Muncitorii firmei Adenandra, angajate de Primărie să îngrijească parcul, pe un contract de până la 86.000 lei pe an, nu le adună. „Uneori, dimineaţa, vin cu o suflantă şi asta înseamnă pentru ei curăţarea frunzelor. Le-am zis de mai multe ori că nu ajută pe nimeni dacă le vântură, cu mizerii cu tot, mai încolo. Degeaba, tot nu le adună”, reclamă femeia.

Că parcul are şi gunoaie destule o demonstrează fotografiile cu pungi pline de chiştoace (foto), pe care ea însăşi şi soţul ei le-au adunat din parc. „Ştiu că aici nu e vina autorităţilor, ci a orădenilor. Dar trebuie găsite soluţii”.

Mizerii din Parcul petofi

În zona centrală a parcului, o veche fântână arteziană uriaşă zace şi ea nefolosită şi distrusă. Nici locul de joacă pentru copii nu e prea fericit: dalele de cauciuc s-au desprins de mult, astfel că micuţii le cară de ici, colo. Fostele rondouri cu flori, din jurul statuilor din parc, sunt şi ele uitate: nicio petală colorată nu le decorează.

Va urma

Primăria nu vede, însă, neajunsuri în felul în care firma Adenandra îngrijeşte parcul Petőfi. Potrivit directorului tehnic adjunct, Emil Benţan, frunzele din parc nu sunt adunate pentru că firma are această obligaţie contractuală doar în octombrie şi noiembrie. Aşadar, frunzele s-au grăbit să cadă...

Cât despre lipsa florilor, Benţan susţine că nu mai puţin de 900 de fire de flori ar fi fost plantate în luna mai în parc, dar toate s-au uscat peste vară! De ce nu s-a îngrijit Adenandra de ele, aşa cum alte firme au făcut în alte parcuri din oraş, directorul nu mai lămureşte.

Cât despre celelalte degradări, reprezentanţii Primăriei spun că situaţia se va schimba de anul viitor, deoarece parcul Petőfi va intra în reabilitare, printr-un proiect de bugetare participativă. Până atunci, orădenii să facă bine să rabde. Iar firma să taie în continuare facturi Primăriei...


Vocea străzii

Care credeţi că este cel mai bine îngrijit parc, respectiv parcul cel mai prost întreţinut din Oradea?

Cel mai îngrijit parc este Libertăţii, care arată foarte bine datorită florarului de-acolo. Primăria ar putea copia modelul în toate parcurile.
Diana Maria

De departe, cel mai delăsat este parcul Magnoliei. Pe vremuri, a arătat foarte bine, dar spre ghinionul nostru a fost sortit uitării.
Sebestyen Norbert

În toate parcurile din Oradea avem bănci incomode. Cred că Primăria ar trebui să se preocupe şi de asta. Funcţionarii nu stau pe bănci?
Eli

Parcul Petőfi este cel mai prost îngrijit din oraş şi este mare păcat. Este privilegiat prin amplasarea sa, dar e lăsat în paragină.
Mariana Ungur

Parcul Olosig este cel mai frumos şi bine îngrijit, dar cel mai murdar este parcul de la intrarea în ştrandul Ioşia Nord. Deloc întreţinut!
Klara Matyi

În parcul Olosig nu poţi sta de câini, mizeriile lăsate de ei sunt peste tot. Păcat că s-a străduit Primăria să-l amenajeze.
Iuliana