După ce s-au opus cu vehemenţă iniţiativei municipalităţii de a amenaja parcări în spatele blocurilor lor şi după ce s-au certat cu şeful Serviciului Drumuri şi Poduri, Leontin Pătcaş, care a mers vinerea trecută să discute cu ei, dar i-a luat cam de sus, locatarii din bulevardul Decebal 25-29 au răsuflat uşuraţi miercuri seara, când primarul Ilie Bolojan le-a confirmat, la faţa locului, că Primăria renunţă la această iniţiativă.

„Dacă nu vreţi parcare, nu vă facem şi facem în altă parte", i-a lămurit Bolojan, care îi chemase pe membrii asociaţiilor respective pentru a discuta despre reabilitarea faţadelor de la blocurile în care locuiesc.

Pe o ploaie torenţială, Bolojan a discutat cu cei aproximativ 30 de locatari adunaţi în spatele blocurilor despre variantele de reabilitare a faţadelor. Blocurile respective au fost printre primele construite în Oradea, la sfârşitul anilor 50, şi se află într-o stare avansată de degradare. Deoarece au fost construite înainte de 1960, clădirile nu intră în Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, prin care lucrările ar fi suportate în proporţie de 50% de stat, aşa încât asociaţiile sunt nevoite să găsească alte soluţii.

blocuri.jpgBolojan le-a explicat oamenilor că asociaţiile de proprietari sunt cele responsabile pentru înfăţişarea blocurilor, dar că municipalitatea va încerca să găsească o soluţie prin care să îi ajute pe locatarii blocurilor vechi din Decebal. „Există două posibilităţi. Introducerea blocurilor acestea în programul de împrumut fără dobândă şi plată în funcţie de rata inflaţiei, cum facem pentru clădirile vechi din centru, şi o ofertă de la Habitat pentru Umanitate, prin care cetăţenii plătesc materialele şi voluntarii de la Habitat construiesc gratuit", le-a explicat Bolojan locatarilor.

Zamfir Todor, un reprezentant al organizaţiei non-guvernamentale Habitat pentru Umanitate, a venit să discute cu reprezentanţii asociaţiilor o posibilă colaborare. El le-a spus că ar trebui făcute nişte calcule preliminare despre posibilul preţ al lucrărilor. „Va trebui dat un avans, dar avizele şi documentaţia va fi decontată cu sprijinul Primăriei. Apoi, plata pentru materiale se va face în rate", a mai spus acesta.

Edilul-şef i-a sfătuit pe locatarii din blocurile de pe Decebal să analizeze propunerile făcute şi după două săptămâni se se reunească din nou pentru a hotărî o variantă prin care blocurile ar putea fi tencuite.

Citeşte pe această temă şi articolul: Nu vrem parcare!