Pe 22 septembrie, în toată lumea se sărbătoreşte "Car Free Day", adică ziua în care toţi oamenii sunt îndemnaţi să nu circule cu maşina, ci cu bicicletele, pe jos ori cu mijloacele de transport în comun.

Ecologiştii promovează această sărbătoare cu scopul de a reduce poluarea din oraşe şi pentru a le arăta semenilor că, de multe ori, un traseu printr-un oraş aglomerat se parcurge mai uşor cu bicicleta decât cu autoturismul, care riscă să stea blocat în trafic.

Numeroase oraşe ale lumii au adoptat sărbătoarea, iar pe 22 septembrie în trafic apar mult mai puţine maşini decât într-o zi obişnuită. În Bogota, capitala Columbiei, locuitorii au decis chiar printr-un referendum ca o zi pe an să nu circule cu maşinile! De asemenea, în Jakarta, capitala Indoneziei, în fiecare duminică se închid toate bulevardele principale din oraş, fiind permis doar accesul pietonilor.

La iniţiativa comunităţii "Biciclete cochete", adică un grup de bicicliste din Oradea care organizează diverse marşuri şi promovează mersul pe două roţi, orădenilor li se propune ca pe 22 septembrie să sărbătorească şi ei o zi fără maşini. Iniţiava a fost anunţată pe Facebook, unde a reunit până acum câteva sute de susţinători. Dacă se vor ralia şi alţi orădeni, rămâne de văzut...


Vocea străzii

Sunteţi de acord ca pe 22 septembrie să fie o zi fără maşini în Oradea, iar orădenii să circule pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun?

Cred că era o idee mai bună dacă se alegea pentru această iniţiativă o zi de weekend sau o sărbătoare, nu o zi lucrătoare.

Ionuţ Augustin

Eu sunt de acord, dar cred că mulţi şoferi din Oradea nici nu se gândesc să lase măcar jumătate de zi maşina acasă.

Mariana

Eu sunt de acord, pentru că bicicleta înseamnă verde, înseamnă viaţă, înseamnă că nu poluăm şi toţi trăim mai sănătos!

Monica Pop

Am participat la o astfel de sărbătoare în Israel, când maşini, trenuri, avioane şi mijloace de transport în comun se opresc. Super!

Cristian Bulzan

Fără maşină, aş face o oră până la lucru, în loc de 10 minute. În plus, sunt curieri, taximetrişti, agenţi de tot felul care nu au de ales.

Dan Chiru

Dacă se dorea un succes, trebuia aleasă o zi de weekend. Majoritatea conducătorilor auto pot renunţa la maşină duminica, nu joia.

Cristina Keri