În fiecare zi, mii de oameni care locuiesc la ţară ajung în Oradea la muncă, mulţi dintre ei ticsind străzile oraşului cu maşini. Primăria vrea să-i obişnuiască să folosească mijloacele de transport în comun, aşa că va construi o parcare subterană de tip „park and ride”. Conceptul e simplu: cei care îşi vor lăsa maşinile aici vor călători gratis cu OTL!

Licitaţie pregătită

Parcarea va avea un singur nivel subteran şi va înconjura pe trei părţi Catedrala Ortodoxă Română. Şoferii vor putea intra folosind două căi de acces, una din strada Griviţei şi alta din Calea Clujului.

Capacitatea va fi de 277 locuri, din care 268 pentru autoturisme şi 9 pentru motociclete. Şase din locurile dedicate maşinilor vor fi rezervate pentru persoane cu dizabilităţi şi tot atâtea pentru proprietarii de vehicule electrice.

La suprafaţă, proiectul prevede amenajarea platformelor existente din jurul Catedralei Ortodoxe cu dală urbană pietonală, spaţii verzi, mobilier urban, zonă de bike sharing şi o porţiune din traseul velo-pistei orăşeneşti. Proiectul a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului Local, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 32 de milioane de lei. Construcţia va fi scoasă la licitaţie la începutul anului, iar durata de execuţie va fi de 18 luni.

Avantaje pentru navetişti

„Am gândit ca această parcare să se realizeze în apropiere de Calea Clujului şi de zona Cetăţii Oradea deoarece cel mai important flux de circulaţie este dinspre Cluj-Napoca, peste 20.000 de maşini pe zi. Totodată, se află în vecinătatea celui mai apropiat traseu al liniei de tramvai, care pleacă de acolo înspre trei direcţii din oraş. Va fi destinată celor care locuiesc în zona metropolitană şi turiştilor, care vor putea să-şi lase maşinile şi de aici să folosească transportul în comun”, a declarat primarul Ilie Bolojan. Fireşte, parcarea va putea fi folosită şi de orădeni.

Toţi cei care îşi vor lăsa maşinile aici, în baza tichetului care va dovedi plata, vor călători gratis cu mijloacele de transport în comun în ziua respectivă. Rămâne de văzut câţi doritori vor fi...