Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a făcut publice, marţi, la cererea BIHOREANULUI, motivele pentru care a cerut, pe 14 noiembrie, arestarea suspectului de crimă Sorin Ioan Rogia pentru 30 de zile. Măsura era necesară deoarece numai în baza unui mandat de arestare inculpatul putea fi dat în urmărire naţională, respectiv internaţională.

În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorul Călin Roman notează că „din probele administrate rezultă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”, prin temerea că, aflat în libertate, „inculpatul ar putea comite noi fapte penale ori ar declanşa reacţii puternice în rândul opiniei publice, prin natura faptelor pe care le-a comis”.

Reprezentantul Parchetului a oferit şi câteva date concrete cu privire la fapta suspectului, care a avut drept consecinţă „un traumatism cranio-facial cu zdrobirea părţii anterioare a neuro-craniului şi eviscerare de masă cerebrală” provocat victimei.

„Pentru a evidenţia aspectul pericolului pentru ordinea publică, avem în vedere că inculpatul a comis o infracţiune de extremă violenţă, agresând-o pe aceasta în mod repetat cu un corp contondent dur, posibil cu suprafaţă mică, de formă patrulateră, cu dimensiuni de circa 2/2 cm, în zona capului, aplicându-i cel puţin 20 de lovituri”, arată Roman.

Totodată, „fapta s-a săvârşit pe timp de noapte, deci în împrejurări deosebit de favorabile activităţii infracţionale, când datorită întunericului, autorul poate săvârşi mai uşor fapta, cu mai puţine riscuri de a fi descoperit”, a mai subliniat procurorul.

„Împrejurarea că inculpaţi acuzaţi de astfel de infracţiuni grave sunt lăsaţi în stare de libertate, pe lângă faptul că ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare, sunt de natură să creeze în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate, credinţa că justiţia nu acţionează suficient de ferm împotriva unor manifestări antisociale cu un grad ridicat de pericol social. Asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societăţii, ar întreţine climatul infracţional şi ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii”, arată referatul.

După cum se ştie, Tribunalul Bihor a emis, în urmă cu o săptămână, un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Rogia, mandat care a fost confirmat, marţi, după prinderea fugarului şi aducerea lui de la Timişoara, unde se ascundea într-un vagon dezafectat, la Oradea. În faţa anchetatotilor şi apoi a judecătorului de repturi şi libertăţi, suspectul a recunoscut comiterea crimei, pe fondul unor discuţii în contradictoriu cu victima, iar în cursul zilei de marţi a şi participat la o reconstituire, în teren, a faptei.