Aproximativ 500 de dascăli ai Universităţii din Oradea vor fi nevoiţi să plătească retroactiv taxa de parcare în spaţiile anume amenajate din jurul facultăţilor orădene. Suma nu este deloc mare, 200 de lei, însă şefii Universităţii fi vrut să scape fără plata ei!

Recuperaţi banii!

Toate parcările Universităţii, indiferent că sunt în campusul central sau lângă sediile facultăţilor din afara campusului, sunt dotate cu bariere şi pot fi folosite doar de angajaţii care plătesc o taxă anuală de 100 de lei.

Între anii 2015 şi 2017, însă, Universitatea n-a încasat niciun leu pentru parcări, sub pretextul că este necesară o reorganizare a modului de acces în parcări, implicit a procedurii aferente. Totuşi, în evidenţele financiare ale Universităţii, dascălii care aveau cartele de acces în parcări au acumulat datorii, pentru neplata taxelor.

Pentru a nu da prilejul inspectorilor Curţii de Conturi să impute un prejudiciu, Direcţia Economică a Universităţii a impus acum recuperarea celor aproximativ 100.000 de lei, adică taxele datorate, timp de doi ani, de universitari. Însă Consiliul de Administraţie al Universităţii, for de conducere executivă format din rector, prorectori şi decani, a propus exonerarea datoriilor acumulate de profesori în perioada 2015-2017.

Surpriză, însă: în şedinţa de luni, Senatul a respins propunerea şi a cerut ca toţi universitarii să-şi plătească datoriile!

"Nu suntem ca politicienii!"

Decizia a fost luată prin vot, după ce preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi cancelarul Daniel Paşca s-au arătat împotriva ştergerii acestor datorii, chit că amândoi se numără printre şoferii care vor trebui să plătească cei 200 de lei. "Această propunere avea două componente: una de ilegalitate şi una de moralitate. Componenta de ilegalitate încălca principiul neretroactivităţii. În plus, noi nu putem să procedăm ca politicienii, care îşi şterg din pix datoriile", a declarat Sorin Curilă, marţi, pentru BIHOREANUL.

Senatorii Universităţii au fost în asentimentul liderului lor, aşa că propunerea CA a fost respinsă, iar universitarii vor trebui să plătească taxa de parcare de 200 de lei. Potrivit hotărârii luate de Senat, Consiliul de Administraţie va trebui să facă până la 1 aprilie lista datornicilor, iar apoi să stabilească eşalonarea acestei datorii.