Înainte să primească un răspuns de la Comisia Naţională pentru Monumente de For Public în legătură cu propunerea de relocare a statuii voievodului Mihai Viteazul în fostul parc Olosig, municipalitatea înaintează specialiştilor şi o variantă alternativă.

"Ieri am finalizat în Primărie cea de-a doua propunere de locaţie pentru statuia lui Mihai Viteazul. O vom trimite Direcţiei Judeţene pentru Cultură, care o va înainta mai departe, la Bucureşti. A doua propunere se referă la amplasarea statuii în Parcul 22 Decembrie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, într-o conferinţă de presă.

La începutul lunii martie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor a avizat negativ propunerea municipalităţii de relocare a statuii voievodului în Parcul Olosig, decizia finală urmând să aparţină Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public din Bucureşti.

"Am discutat telefonic cu dânşii şi i-am rugat să nu introducă încă problema pe ordinea de zi pentru că mai avem o variantă de amplasament", a adăugat Mălan.

Mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii a stârnit multe reacţii, atât din partea orădenilor, cât şi din partea autorităţilor. Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor a considerat că relocarea ei în Parcul Olosig ar fi o greşeală din punct de vedere estetic, dar şi având în vedere importanţa monumentului.