Pedelistul Mircea Matei susţinea joi în conferinţă de presă că Parcul Industrial "Eurobusiness Parc", "nu este în interesul cetăţeanului", ci în interesul firmelor care se vor muta aici, care ar fi protejatele primarului Bolojan, prin faptul că unora li se acordă parcele în concesiune prin negociere, şi nu prin licitaţie.

Secretarul general al PDL afirma că, în contextul în care investitorii plătesc o redevenţă de cel puţin 8 euro pentru concesiunea terenului pentru o perioadă de 25 de ani, iar apoi vor să cumpere terenurile, li se va scădea din suma de vânzare suma cumulată la plata redevenţei, "iar asta înseamnă că oraşul pierde foarte mulţi bani", deoarece firmele ar primi, practic, terenul pe gratis.

Solicitată de BIHOREANUL să ofere o explicaţie pe marginea celor spuse de Matei, Delia Ungur, administratorul Eurobusiness Parc, a afirmat că într-adevăr, când va dori să cumpere, concesionarului i se va deduce din preţ valoarea redevenţei cumulată de-a lungul anilor. Dar, susţine ea, municipalitatea nu va pierde sume mari de bani, pentru că urmăreşte să-şi recupereze banii din investiţilie care vor fi făcute aici, precum şi din taxele şi impozitele încasate, nu din vânzare.

"Preţul de pornire e, într-adevăr, de 8 euro pe metru pătrat, dar, în cadrul licitaţiei, fiecare societate oferă cât vrea, funcţie de cât de interesată e de concesionarea unei parcele. Avem o firmă care a dat chiar 20 euro pe metru pătrat. În plus, fiecare concesionar plăteşte câte 0,5 euro pe an pe metru pătrat concesionat, taxă de administrare pentru iluminat public, întreţinere", a explicat Delia Ungur.

Administratorul Eurobusiness Parc a spus că problemele puse pe tapet de Matei sunt false, deoarece municipalitatea are numai de câştigat de pe urma acestui proiect. Ca să îşi întărească afirmaţiile, ea a declarat că firma coreană Shinheung, care a promis investiţii de 8 milioane de euro pentru prima fază, urmând ca în final să aloce 20 de milioane de euro, va plăti administraţiei locale nu mai puţin de 4 miliarde de lei vechi săptămâna următoare, doar pentru autorizaţiile de construcţie. "Probabil că de săptămâna următoare îşi vor muta acolo barăcile şi vor începe să lucreze".

Referitor la acuzele că municipalitatea încalcă legea atribuind parcele prin negociere directă, fără licitaţie, administratorul Eurobusiness Parc afirmă că acestea sunt "o prostie", deoarece Consiliul Local a hotărât anul trecut ca, pentru societăţile care asigură investiţii mari, de peste 5 milioane de euro, negocierea să fie făcută direct, iar pentru celelalte să se organizeze licitaţii. "Nici nu am fi obligaţi să facem această licitaţie, pentru că terenul e în proprietatea privată a oraşului, dar e în interesul nostru", a argumentat Ungur.

Parcul Industrial "Eurobusiness Parc" Oradea se desfăşoară pe o suprafaţă de 121,29 de hectare, terenul fiind integral proprietatea municipiului Oradea. Suprafeţele disponibile pot fi concesionate, cu posibilitatea cumpărării după realizarea în proporţie de 100% a investiţiei la care s-a angajat investitorul.