Primarul Ilie Bolojan a semnat marţi, cu preşedintele Administraţei Fondului de Mediu, Radu Dan Septimiu Popa, contractul de finanţare pentru amenajarea Parcului Salca, din spatele Lotus Center, anunţă un comunicat al Primăriei Oradea.

Proiectul este finanţat prin "Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi", obiectivul acestuia fiind îmbunătăţirea calităţii mediului prin crearea de spaţii verzi în mediul urban. "Totalul investiţiei este de 2.726.418 lei cu TVA, din care 2.000.000 lei, reprezentând 89,98% din cheltuielile eligibile ale proiectului vin de la Administraţia Fondului pentru Mediu, în timp ce contribuţia proprie a Municipiului Oradea este de 222.728 lei", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Primăriei.

Situat pe malul Peţei, între zona Cantemir şi complexul Lotus Center, Parcul Salca va avea o suprafaţă totală de 34.140 metri pătraţi, din care spaţiile verzi amenajate se vor întinde pe 21.721 mp.

Investiţia cuprinde, între altele, realizarea unui lac cu o suprafaţă de 4.885 mp, adică pe 14,31% din suprafaţa totală a parcului, cu 11 specii de plante de apă şi de mlaştină. Lacul va fi traversat de un ponton din lemn, "pentru a fi observată viaţa acvatică" şi de un pasaj din blocuri de beton şi piatră care să creeze o mică cădere de apă.

Tot aici vor fi amenajate un labirint medieval având în centru un foişor, două rozarii dispuse pe două artere importante de acces în parc, dar şi două piaţete pentru recreere, activităţi cu rol educativ şi informativ, în special legate de mediu şi protectia acestuia. Potrivit Primăriei, una dintre acestea va fi scufundată, iar cealaltă - înălţată. Pe malul lacului vor fi plantaţi şi bambuşi înalţi între 4 şi 8 metri.

"În total au fost prevăzute să fie plantate 10.883 de bucăţi de plante (arbori, arbuşti, plante perene, trandafiri, plante de apă şi mlaştină, bambuşi, gard viu)", mai arată comunicatul.

"Până la semnarea acestui contract am întâmpinat unele greutăţi, dar acum sunt bucuros să văd că proiectul prinde în sfârşit contur. Licitaţia pentru demararea proiectului o vom organiza până la sfârşitul lunii august, în aşa fel încât în această toamnă să putem începe lucrările, iar până în vara anului 2013 Parcul Salca să fie gata", a declarat primarul Ilie Bolojan.

În parc vor mai fi amplasate atât panouri de informare cuprinzând planul acestuia, cât şi speciile de plante şi amplasamentul lor, fântâni de apă potabilă, toalete ecologice şi stâlpi de iluminat alimentaţi cu panouri fotovoltaice. Totodată, noua amenajare va avea şi o reţea de irigat pentru toate plantele care necesită apă şi aspersoare pentru peluze, mai arată comunicatul municipalităţii.

După cum se ştie, amenajarea Parcului Salca a fost împiedicată până nu demult de samsarii imobiliari, care au dat în judecată municiplitatea pentru teren, şi abia primăvara acestui an primarul Ilie Bolojan a reuşit să detensioneze situaţia. "Am găsit o formulă prin care toate persoanele fizice şi juridice au renunţat la procesele împotriva Primăriei, oferindu-le în schimb amplasamente în alte zone", declara, la acea vreme, primarul Ilie Bolojan.