Din 15 iulie până pe 15 octombrie, clujenii şi-au adus deşeurile menajere şi reciclabile la Oradea. În urma unei înţelegeri între cele două primării, criticată de unii orădeni, societăţile de salubritate clujene au transportat la halda ecologică din Episcopia Bihor peste 30.000 tone de deşeuri.

Oradea a fost singurul oraş care a acceptat să le primească, motiv pentru care clujenii n-au comentat când au aflat că, pe lângă tariful de depozitare, trebuie să plătească şi o taxă suplimentară de 2,5 euro pe fiecare tonă. Din profitul înregistrat, Eco Bihor întoarce acum o parte orădenilor, investind 100.000 euro în amenajarea şi dotarea unor parcuri.

Înţelegere între edili

Termenul de trei luni prevăzut în înţelegerea dintre primarii Ilie Bolojan şi Emil Boc a expirat vinerea trecută, când clujenii au şi sistat transporturile cu deşeuri la depozitul ecologic de la marginea Oradiei. „Am vorbit azi (n.r. - vinerea trecută) cu domnul Boc, au găsit o soluţie provizorie, pentru trei ani”, a declarat Ilie Bolojan (foto) într-o conferinţă de presă.

Vecinii au ajuns în ingrata situaţie de a-şi plimba gunoaiele după ce le-a fost interzis să-şi lase deşeurile la vechea groapă din Cluj, care nu respectă normele europene. Deşi ştiau că va veni momentul când vor trebui să se conformeze regulilor UE, clujenii nu şi-au pregătit un depozit modern, iar după ce au plimbat gunoaiele prin mai multe zone, în final au mai găsit înţelegere doar la Oradea, unde au putut să-şi aducă deşeurile municipale, menajere şi reciclabile, timp de trei luni. Au transportat cam 10.000 tone lunar, în total aproximativ 30.000 tone.

Cu folos

Afacerea a fost profitabilă şi pentru Eco Bihor. Pentru fiecare tonă de deşeuri predate, clujenii au plătit tariful de 14,95 euro plus TVA, dar şi o aşa-numită taxă de neutralizare, de 2,5 euro pe tonă. Eco Bihor a câştigat, de asemenea, şi din valorificarea deşeurilor reciclabile aduse la Oradea. „Eco Bihor a realizat o cifră de afaceri mai mare prin prelucrarea deşeurilor de la Cluj, pe cale de consecinţă în această toamnă are nişte acţiuni de responsabilitate socială”, a explicat primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Concret, firma va investi aproape 100.000 euro în amenajarea sau dotarea mai multor zone verzi din oraş.

Primele lucrări au fost deja realizate pe strada Octavian Goga, pe locul fostului poligon auto. Cu bani de la bugetul local, Primăria a amenajat aici astă vară trei terenuri de baschet şi unul de fotbal, fiecare de câte 1.100 metri pătraţi, a asfaltat trotuare, a trasat 50 de locuri pentru parcare şi a îngrădit un ţarc pentru câini.

Acum, Eco Bihor a completat investiţia cu un loc de joacă pentru copii, dotat cu aparate de joacă de tot felul, inclusiv o mini-tiroliană - premieră pentru parcurile orădene. De asemenea, a însămânţat cu gazon 10.000 metri pătraţi, a montat sisteme de irigaţii pe toată suprafaţa parcului şi a plantat 40 de arbori de talie mare. În plus, va asigura întreţinerea parcului vreme de 2 ani.

Sport în aer liber

Pe lângă amenajarea Parcului Goga, Eco Bihor a început joia trecută şi lucrările pentru amenajarea a trei zone de fitness în aer liber, în Parcul Brătianu, pe malul drept al Crişului Repede în zona Sovata şi în Parcul Seleuş. „Fiecare zonă se va întinde pe câte 400 metri pătraţi şi va avea mai multe tipuri de aparate de fitness”, a anunţat directorul Eco Bihor, Pasztai Zoltan (foto).

În plus, la fel ca în cazul locului de joacă din Parcul Goga, platformele vor fi pavate cu un covor de cauciuc rezistent la intemperii, menit să amortizeze şocurile celor ce vor folosi aparatele. Iar acestea sunt solide, spune Pasztai, care speră că vandalii nu vor descoperi noi modalităţi de a le distruge.

Tot cu banii încasaţi de la Cluj, Eco Bihor mai plantează un aliniament de gard viu pe Calea Borşului, între şosea şi linia de tramvai, pe partea dreaptă în sensul de ieşire din Oradea, şi montează un sistem de irigaţii în scuarurile de lângă Oradea Plaza, pe care le şi însămânţează cu gazon.

Eco Bihor estimează că va finaliza toate aceste lucrări până la sfârşitul lunii noiembrie. Aşadar, cam pe-atunci orădenii se vor convinge că gunoaiele pot lăsa în urmă nu doar duhoare, ci şi ceva folositor...