În trecut erau nişte cimitire părăginite, ocolite de orădeni pentru că erau pline de adăposturi ale "homeleşilor". Acum, parcurile Seleuş şi Liniştii sunt două mari zone verzi, ce oferă localnicilor posibilităţi multiple de relaxare.

Mai mult, parcul Liniştii intră într-un proces de extindere, astfel că, după cea de-a doua etapă de amenajare, zona va avea inclusiv piste de biciclete şi de jogging. Aşa cum, până acum, vedeam prin filmele americane...

Donaţie de la RER

În primăvara anului 2008, municipalitatea anunţa că transformă cimitirele Seleuş şi Olosig în parcuri. Ambele se întind pe o suprafaţă mare, astfel că metamorfozarea lor a adus numai avantaje celor care locuiesc în preajmă.

În Seleuş lucrările au demarat în vara aceluiaşi an, cu exhumarea mormintelor, dărâmarea garajelor, salubrizarea şi amenajarea zonei. Pe 13.500 de metri pătraţi, RER Ecologic Service a plantat gazon şi copaci, a amenajat alei, a montat bănci, a aranjat locuri de joacă pentru copii şi ţarcuri pentru căţei. În plus, compania a montat un sistem de irigare performant, în valoare de 15.000 euro, sub formă de sponsorizare. Când operatorul de salubritate şi-a terminat treaba, municipalitatea a extins instalaţia de iluminat şi a montat aparatele de joacă în parc.

Să întreţinem ce avem!

Săptămâna trecută, lucrările au fost finalizate. "Pentru că extinderea reţelei de iluminat s-a făcut după ce am plantat gazonul, au fost zone unde a trebuit să replantăm. De asemenea, am aranjat din nou băncile: le-am şlefuit, vopsit, lăcuit", precizează directorul de producţie al RER, Ionel Ban.

O singură "hibă" are parcul: orădenii cu căţei se plimbă în continuare în locurile amenajate pentru copii, ceea ce îi nemulţumeşte pe părinţi. "Ar fi bine dacă s-ar duce în împrejmuirea amenajată special pentru căţei", spune Ban.

Pe două roţi sau în fugă

Parcul Liniştii, de pe amplasamentul fostului cimitir Olosig, a fost amenajat anul trecut, însă acum municipalitatea îl extinde. Întins pe o suprafaţă de 3,7 hectare, parcul va mai avea amenajate încă 1,5 hectare. Se vor face spaţii de joacă şi agrement, o fântână arteziană şi noi alei. Totodată, parcul va avea o pistă de jogging şi una pentru biciclişti.

Dat fiind că parcul e amplasat într-unul din marele cartiere ale oraşului, Rogerius, orădenii care locuiesc aici vor avea ocazia să-şi înceapă dimineţile aşa cum văd în filmele americane: cu o alergare prin parc, în aer liber şi curat...