Consiliul Județean Bihor și consiliile locale din Săcueni, Tileagd și Tămășeu au decis dizolvarea societății Parcuri Industriale Bihor SA la care cele patru unități administrativ-teritoriale erau acționare, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a Acționarilor desfășurate miercuri, 5 mai.

Potrivit unui comunicat emis joi de CJ Bihor, fiecare acționar va recupera activele pe care le deținea în cadrul SC Parcuri Industriale Bihor SA, adică terenurile revin celor trei consilii locale și fondurile Consiliului Județean Bihor.

Modelul Oradea

Dizolvarea SC Parcuri Industriale Bihor SA nu înseamnă că în Săcueni, Tileagd și Tămășeu nu vor mai fi realizate platforme de producție și servicii, ci că acestea urmează să fie gestionate de către ADLO (Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), care administrează și parcurile industriale din municipiul reședință de județ.

Comunicatul dat publicității de către CJ Bihor arată că terenurile celor trei consilii locale vor fi transferate în patrimoniul județului, tocmai pentru a asigura dezvoltarea parcurilor industriale, iar ulterior Județul va acorda dreptul de administrare a bunurilor către ADLO.

„După dobândirea acestui drept, ADLO va avea rolul de a aduce rezidenți (n.r. – firme) în parcurile existente, de a identifica alte zone cu potențial pentru investiții, de a atrage fonduri europene și de a gestiona activitatea parcurilor industriale. De asemenea, în următoarea perioadă vor fi stabilite regulamentele de funcționare şi caietele de sarcini necesare licitațiilor pentru ocuparea amplasamentelor”, se explică în comunicatul CJ Bihor, care adaugă, totodată, că pe site-ul ADLO vor fi publicate detalii privind facilitățile oferite investitorilor, disponibilitatea parcelelor, licitații și alte informații.

ADLO urmează să încaseze de la firmele din parcurile industriale redevențe, din care un anumit procent va reveni Consiliului Județean Bihor, în timp ce cele trei consilii locale vor încasa taxe și impozite de la companiile care vor crea locuri de muncă.

Cheltuieli reduse, eficiență mărită

Prin dizolvarea SC Parcuri Industriale SA și gestionarea parcurilor industriale de către ADLO va fi redusă birocrația, va fi simplificată luarea deciziilor și vor fi eliminate costurile nejustificate, mai subliniază comunicatul CJ Bihor.

„Toată această restructurare a activității are ca scop finalizarea cât mai rapidă a parcurilor industriale existente, precum și înființarea unor noi parcuri în zonele îndepărtate ale județului Bihor. Măsurile au fost luate în baza unuia dintre obiectivele asumate de Consiliul Județean Bihor, acela de a reduce cheltuielile nejustificate, de a lua decizii tehnice coerente și reale și de a atrage fonduri europene. Vrem ocuparea cât mai rapidă a parcelelor din parcurile industriale și creșterea veniturilor rezultate din activitatea companiilor”, transmite, prin comunicat, Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Patru ani degeaba

ADLO a primit de la SC Parcuri Industriale Bihor SA dreptul de administrare a terenurilor din Tileagd (109.101 mp), Săcueni (50.753 mp) și Tămășeu (68.681 mp) în baza unei Hotărâri a Consiliului Județean adoptate în luna decembrie, deținând şi titlurile de parc industrial pentru amplasamentele din Tileagd și Săcueni.

Amintim că în ultimii patru ani, SC Parcuri Industriale Bihor SA a reușit să finalizeze un singur parc industrial în județ, la Tileagd, proiect început în legislatura 2012-2016 (parcul nefiind însă racordat la rețele de gaz și ocupat cu firme), în schimb în perioada 2016-2020 a avut nu mai puțin de 8 angajați, plătiți generos, din care la finele anului trecut CJ Bihor a păstrat doar trei.

Pe de altă parte, tot în ultimii patru ani, CJ Bihor plătea anual câte 1.200 de euro unei ONG, Asociația West Professional, în scopul „promovării învățământului profesional”, plata banilor fiind stopată la finele anului trecut.