Mecca degustărilor de vinuri din România se află la Oradea, unde funcţionează singurul centru dedicat culturii şi civilizaţiei vinului din Europa de Est.

La Enoteca Millésime doritorii pot afla istoria fascinantei licori a lui Bacchus, dar mai ales pot învăţa cum trebuie savurat vinul, de unde vin aromele şi gustul fiecărui soi. Iar asta fără să arunce măcar o privire spre etichetă.

Expertul

Dorin-Popa_bihoreanul_19ian.jpgO discuţie cu enologul Dorin Popa (foto), expert degustător de vinuri, este fascinantă. Şi asta pentru că deschide o întreagă lume, ale cărei detalii sunt nebănuite de profani. Fost şef de producţie la Vinalcool Bihor, absolvent al Liceului de Economie Agrară şi Horticultură de la Ciumbrud (Alba), apoi al facultăţii de profil din Cluj, acum cadru didactic la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, Dorin Popa s-a ocupat toată viaţa numai de viticultură şi vinificaţie, încercând să descopere cât mai multe dintre secretele singurei băuturi care se face aproape singură, fără aditivi.

"Într-o viaţă de om nu se pot cunoaşte 10% din vinurile lumii", avertizează specialistul, care vrea să-şi transmită cât mai multe din cunoştinţele dobândite, şi mai ales pasiunea, şi altora. "Avem în România mulţi producători de vinuri şi toţi fac calitate. Dar există o problemă: nu avem consumatori informaţi şi educaţi, care să se poată bucura cu adevărat de un vin bun". Pentru a atenua situaţia, Dorin Popa a deschis în mai 2010 la Oradea primul centru dedicat culturii şi civilizaţiei vinului din Europa de Est, într-o casă din strada Roman Ciorogariu 49.

Licoarea zeilor

La Enoteca Millésime - termen franţuzesc care înseamnă excelenţă în domeniul vinului - orice doritor se poate înscrie la mai multe cursuri pentru a învăţa despre vinuri: unul de introducere în cultura şi civilizaţia vinului, unul de informare şi testare a vinurilor produse în întreaga lume, respectiv unul pentru tineri specialişti, care au parcurs deja primele două cursuri şi pot cunoaşte caracteristicile unui vin de calitate.

Primul modul, cel pentru neiniţiaţi, a fost absolvit deja de 350 de orădeni şi nu numai. "La introducere în cultura şi civilizaţia vinului vorbim despre istoria de 8.000 de ani a acestui aliment, din Egiptul Antic în Grecia Antică, ajungem la Bacchus (zeul roman al vinului, n.r.) şi pe urmă şi la Zeul care a spus «acesta este sângele meu, care pentru voi se varsă»", spune Dorin Popa, el însuşi produs al unei şcoli "de modă veche", în care cultura generală se învecina sau aspira către erudiţie.

Degustări "în orb"

Cursanţii de la Millésime află, fireşte, cum trebuie servit fiecare tip de vin, cu ce fel de alimente, la ce temperatură şi în ce fel de pahare. Punctele forte ale cursurilor sunt însă degustările de vin, desfăşurate ceremonios şi prieteneşte în acelaşi timp. "Vinul e singurul aliment cu memorie şi drept de autor. Dintr-un pahar poţi să spui, în esenţă, soiul de struguri, vârsta vinului, chiar şi locul de provenienţă şi tehnologia de vinificare. Toate acestea «în orb», fără să vedem eticheta, doar după întâlnirea simţurilor cu vinul", explică enologul.

La fiecare dintre cele cinci întâlniri ale cursurilor de iniţiere, participanţii gustă câte cinci vinuri, care provin din enoteca proprie a Centrului - "biblioteca", după cum îi spune Dorin Popa - echipată cu 4.000 de sticle de vin, provenite din podgoriile româneşti, precum şi aduse din toată lumea: Franţa, Italia, Argentina, Chile, Africa de Sud, Australia etc. Fiecare cursant are o masă proprie, cu cinci pahare, pentru fiecare tip de vin, cu meniu - speck, caşcaval, alune - care neutralizează gustul vinului deja băut pentru a împrospăta simţurile înaintea următorului sortiment.

Preţ pe calitate

Expertul degustător le explică participanţilor cum trebuie să arate paharul din care beau, cum trebuie ţinut, cum se "citeşte" vinul după culoarea şi limpezimea lui, şi abia apoi cum trebuie apreciat după miros, aromă şi, la final, după gust. "Învăţăm despre aromele primare, secundare, terţiale, despre relaţia noastră senzorială cu vinul. Fiecare cursant are fişa lui, pe care notează vinul tocmai gustat în funcţie de culoare, miros, gust", explică enologul.

Un modul cu cinci seri de degustare costă 130 de euro. Cei care vor să încerce o degustare într-o singură seară pot participa la întâlniri tematice, organizate periodic. "Într-o seară putem gusta vinurile unui anume producător, iar în alta acelaşi soi de vin produs în alte zone ale lumii", explică Dorin Popa. În cazul acesta, costul e influenţat de valoarea vinurilor consumate, adică de pe la 100 lei până, în cazuri excepţionale, chiar şi la 500 lei. Pentru că, evident, calitatea are şi ea un preţ. Iar vinul nu este un simplu aliment, ci o întreagă experienţă...