În ultima săptămână în care părinţii pot depune cereri pentru ca elevii să participe la ora de religie, părinţi bihoreni care susţin necesitatea acestei materii în programa şcolară s-au reunit într-un ONG.

În luna noiembrie a anului trecut, Curtea Constituţională a constatat drept neconstituţională cererea de retragere a unui elev de la ora de religie, astfel că pentru a participa la această oră, elevii trebuie să aibă o solicitare scrisă din partea părinţilor. Termenul limită pentru depunerea acestei cereri este 6 martie 2015.

Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie este o organizaţie înfiinţată recent la nivel naţional, iar sâmbătă a luat naştere filiala Bihor, în urma unei întâlniri a reprezenţilor asociaţiilor de părinţi din judeţ.

Tot atunci, filiala şi-a ales conducerea, astfel că preşedinte este profesorul universitar Sorin Curilă (preşedintele Senatului Universităţii din Oradea), iar vicepreşedinţi sunt prof.univ. Sorin Şipoş (istoric, fost prorector al Universităţii din Oradea), avocatul Alina Bonchiş şi economista Cristina Antik (totodată preşedinta Asociaţiei Judeţene de Părinţi Bihor). Conducerea ONG-ului mai este formată din secretarul Alina Buzle, cenzorul Florin Dacin şi Moise Letea şi Călin Popa, în calitate de membri.

"Am constatat că în majoritatea şcolilor din Bihor părinţii au fost corect informaţi şi au depus aceste cereri. Noi încercăm să ducem demersul până la capăt şi să impulsionăm toţi părinţii să facă această cerere", a explicat, luni, pentru BIHOREANUL, preşedintele filialei, Sorin Curilă.

Convins că ora de religie ajută un elev să se dezvolte armonios, "căci învaţă doar lucruri frumoase, să iubească, să nu fure, să nu ucidă, să fie cuminţi", preşedintele a precizat că ONG-ul nu este afiliat confesional. Astfel, susţine înscrierea elevilor la ora de religie, indiferent de ce tip ar fi aceasta.