Pentru a doua oară în acest an şcolar, preşedinţii comitetelor de părinţi din şcolile bihorene s-au întâlnit, marţi seară, la iniţiativa inspectorului şcolar Daniela Duma, responsabilă de educaţia permanentă, cu reprezentanţii unor instituţii publice, pentru a afla care sunt pericolele la care sunt supuşi copiii lor.
Astfel, în faţa a zeci de părinţi au venit angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Bihor, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, ai Centrului Antidrog, ai Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane, ai Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, dar şi ai Centrului de Educaţie şi Consiliere Familială Mentorya.
Atenţie la internet!
Pe rând, fiecare dintre aceştia le-a explicat părinţilor cum pot să-şi protejeze copiii de rele. Astfel, poliţistul Flaviu Iova i-a îndemnat să nu-i educe prin violenţă, ca să nu-i transforme în oameni violenţi, şi să poarte permanent discuţii cu ei despre evitarea agresiunilor şi a actelor violente, iar pompierii au prezentat principalele situaţii de urgenţă la care pot lua parte elevii şi cum trebuie aceştia să reacţioneze.
La rândul său, comisarul Gheorghe Ungur de la centrul local al Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane le-a explicat părinţilor pericolul internetului şi cum în spatele unei fotografii prieteneşti se poate ascunde un proxenet ori un traficant de persoane. "Sunt fete de colegi poliţişti care au ajuns traficate", a spus Ungur, insistând că nimeni nu este scutit de aceste pericole.
Ore pentru sănătate
Cele mai intense discuţii s-au purtat cu medicii de la DSP Bihor, după ce directorul adjunct al instituţiei, Zoia Bitea, a anunţat că a convins parlamentarii bihoreni să susţină iniţiativa direcţiei de a introduce cursul "Educaţie pentru sănătate" ca obligatoriu în şcoli. Acest curs cuprinde informaţii necesare pentru prevenirea bolilor şi, a spus Bitea, în general părinţii îl susţin, cu excepţia capitolului "Educaţie sexuală".
"La precedenta întâlnire, părinţii au vociferat că nu sunt de acord cu aceste lecţii de educaţie sexuală. Nu sunt mulţi, dar reuşesc să facă valuri", a spus Bitea, insistând că aceste lecţii sunt necesare. Colegii ei prezenţi la întâlnire au întărit această afirmaţie, arătând că, în vizitele lor în liceele din judeţ, în fiecare clasă de-a X-a au întâlnit cel puţin o elevă care are un copil sau a făcut un avort.
Cei mai mulţi dintre părinţii prezenţi marţi seară s-au arătat de acord cu iniţiativa DSP, dar aşa cum Bitea a anticipat, au existat şi sceptici. De pildă, un părinte a fost curios să afle dacă în aceste lecţii homosexualitatea, transexualitatea şi lesbianismul sunt prezentate ca atitudini normale, răspunzându-i-se că în mod categoric nu se fac astfel de prezentări ci, din contră, sunt prezentate ca şi comportamente anormale.
Alţi părinţi au precizat că se tem ca aceste lecţii să nu-i încurajeze, de fapt, pe adolescenţi să-şi înceapă viaţa sexuală, iar medicii au încercat să le explice că, din contră, orele de educaţie sexuală i-ar putea face pe tineri să se gândească de două ori înainte de a întreţine un raport sexual.
În final, cei prezenţi au ajuns la un acord: că aceste lecţii de educaţie preventivă în sănătate, la toate nivelurile, sunt necesare în şcoli. Aşa că mai trebuie convinşi profesorii şi directorii de şcoli, care de multe ori nici măcar nu permite accesul medicilor DSP în sălile de clasă. Părinţii şi-au arătat disponibilitatea de a explica şi dascălilor, dacă vor fi ascultaţi, că medicii DSP trebuie lăsaţi să ţină astfel de lecţii, până când iniţiativa parlamentară va deveni lege şi, deci, nimeni nu i se va putea opune.
După mai bine de două ore de dezbateri, s-a desprins o concluzie: şi părinţii, şi reprezentanţii instituţiilor vor să comunice unii cu ceilalţi, pentru a-i feri pe elevi, indiferent de vârsta lor, de pericole. Atât cât poate fiecare...