Potrivit estimărilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), din toamnă în Bihor vor exista 291 de clase pregătitoare împărţite la şcolile din judeţ, care vor avea 4.539 de elevi. Inspectorul general adjunct Kery Hajnal a anunţat, miercuri, că IŞJ a pus la dispoziţia părinţilor un număr o linie gratuită pentru a afla informaţii despre clasa pregătitoare, care va intra din toamnă în programa de învăţământ.

"Din 23 ianuarie, funcţionează un număr de telefon verde, 0800.816.259, care funcţionează între orele 9 şi 17, de luni până vineri şi la care răspund colegele mele, Violeta Taichiş şi Aurelia Bodea, ambele inspectoare pe învăţământ primar", a declarat Kery Hajnal, într-o conferinţă de presă.

Părinţii pot astfel să întrebe dacă micuţul lor este eligibil ca vârstă pentru a intra în clasa pregătitoare, care este perioada de înscriere, ce acte îi trebuie pentru înscriere, dar şi alte informaţii.

Prioritate în cartier

În clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care vor împlini 6 ani până pe 31 august 2012 inclusiv. Aceştia pot însă alege între clasa I (dacă a frecventat deja grupa mare pregătitoare), şi clasa pregătitoare. De asemenea, micuţii care vor împlini 6 ani între septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012 au de ales între clasa pregătitoare şi grupa mare la grădiniţă.

O altă noutate legată de noua clasă introdusă de Ministerul Educaţiei este publicarea calendarului de înscriere. Astfel, prima etapă se va desfăşura în perioada 5-16 martie şi este dedicată celor care îşi înscriu copii la şcoala de circumpscripţie. "Şcoala la care locuinţa copilului este arondată are obligaţia de a-l şcolariza", a precizat inspectoarea Kery Hajnal.

Cea de-a doua etapă, destinată copiilor care solitică înscrierea în altă unitate decât şcoala de circumscripţie, se va desfăşura în perioada 20-27 martie, cea de-a treia etapă este rezervată celor care nu au reuşit să găsească un loc la şcoala dorită şi se reîntorc la şcoala din zona în care locuiesc şi a fost programată în perioada 23-25 aprilie, iar ultima etapă, dedicată celor care din diferite motive nu şi-au asigurat înscrierea în primele serii, se va desfăşura în perioada 2-9 mai.

Fără note, dar cu absenţe

Clasa pregătitoare va exista în fiecare unitate şcolară cu personalitate juridică din judeţ, într-o clasă de acest tip fiind nevoie de cel puţin 12 elevi. Pentru a prelua cele 291 de clase estimate la nivelul IŞJ Bihor, vor fi angajaţi aproximativ 150 de învăţători, care vor fi pregătiţi în vară pentru cerinţele acestei noi clase.

Înscrierea în clasa pregătitoare este obligatorie, însă nu vor exista note sau teste. "Copilul nu va da niciun fel de test, dar vor fi trecute absenţe. La sfârşitul anului, cadrul didactic întocmeşte un raport scris pentru părinţi în care va scrie cum s-a dezvoltat copilul şi dacă este pregătit pentru clasa I", a declarat Violeta Taichiş, inspector pe învăţământul primar.

Referitor la condiţiile de înscriere, perioadele dedicate acestui lucru, dar şi la ce vor învaţa copii în clasa pregătitoare, Ministerul Educaţiei a elaborat o broşură care a fost deja împărţită la toate şcolile şi grădiniţele din judeţ, urmând ca de acolo să ajungă şi la părinţi.