Peste 20 de părinţi ai elevilor şcolii generale din Lăzăreni au dat năvală miercuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, nemulţumiţi şi revoltaţi.

Oamenii cer conducerii IŞJ Bihor să o demită pe directoarea şcolii, Rodica Pojoga, pe motiv că aceasta ar fi ajuns în funcţie cu pile, că e incompetentă, că nu-i respectă şi că nu o interesează binele elevilor şi al şcolii. Părinţii au venit însoţiţi taman de primarul comunei, Florian Flonta, nemulţumit şi el de unele decizii ale directoarei şi declarându-se dornic să-i ajute pe consătenii săi să-şi rezolve problemele.

"De doi ani, de când s-a instalat dânsa, sunt numai probleme. De doi ani sesizăm Inspectoratul privind atitudinea dumneaei", a declarat pentru BIHOREANUL Viorel Jurca, reprezentantul părinţilor în Consiliul de Administraţie al şcolii din Lăzăreni. Pentru că inspectorul general Dorel Luca se află la Bucureşti, părinţii au fost ascultaţi de inspectorul adjunct Nicolae Ungur şi de jurista inspectoratului, Ramona Bacter.

Nu poate fi demisă

Directoarea Rodica Pojoga este acuzată de părinţi că nu se consultă cu nimeni când vine vorba de luat decizii privitor la şcoală, că nu a investit în unitatea de învăţământ - drept urmare şcoala are toalete turceşti şi nu are apă potabilă -, că nu lasă părinţii să intre în şcoală şi că refuză să vorbească cu ei. "Doamna directoare trebuie schimbată. Cum a venit, să plece. Ne e ruşine că e născută în comuna noastră", a spus Jurca.

Părinţii ameninţă că dacă directoarea nu va demisiona, nu-şi vor mai trimite copiii la şcoală. De cealaltă parte, inspectorul adjunct Ungur le-a spus părinţilor că în lipsa unor abateri grave, directoarea nu poate fi demisă, deoarece are încheiat un contract de management care va expira peste doi ani.

"Mersul pe jos face picior frumos"

Un motiv de nemulţumire este transportul elevilor cu microbuzul şcolar. După ce luni de zile şoferul transporta câte 20-25 de elevi cu microbuzul care are 16 locuri, părinţii au sesizat IŞJ Bihor. În urma unui control, s-a dovedit că reclamaţia părinţilor e adevărată, astfel că s-a impus directoarei şcolii ca microbuzul şcolar să nu mai aibă mai mulţi elevi decât numărul permis de lege.

Acum, situaţia e taman pe jos. După ce li s-a respectat cererea ca microbuzele să nu mai circule supra-încărcate, părinţii sunt nemulţumiţi că microbuzul nu mai transportă toţi copiii. "Fetiţa mea e clasa I şi trece microbuzul pe lângă ea dimineaţa, cu şase-şapte copii şi nu o ia. Merge 3 km pe jos, că stăm în capătul Lăzăreniului. Directoarea i-a spus fetiţei să meargă pe jos că face picior frumos. Asta e atitudine faţă de un copil de şase ani?", a declarat Florina Biţiş.

Reprezentanţii IŞJ Bihor le-au explicat părinţilor că legea prevede că microbuzele şcolare trebuie să transporte elevii din alte localităţi decât cea în care este şcoala, astfel că plângerea lor nu este întemeiată.

Fără ţigani!

O altă problemă invocată de părinţi este transferul elevilor romi de la şcoala din Caleb, comunitatea ţigănească din comună, la Lăzăreni, care ar urma să aibă loc în toamnă. "Nici părinţii copiilor romi nu vor să vină!", spun părinţii. Aceştia susţin că elevii romi nu învaţă şi îi vor trage în jos pe cei silitori. În plus, copiii de ţigani îi bat şi le fură mâncarea celorlaţi elevi. "Nu vrem să facem discriminare de rasă, de foaită, dar să vă deplasaţi dumneavoastră în teren să vedeţi cum e", a spus unul dintre tătici, Cristian Cincea.

Comasarea este inevitabilă, spun reprezentanţii IŞJ. Asta pentru că există un ordin al ministrului Educaţiei care prevede integrarea elevilor romi în şcolile cu copii români prin comasare. Această explicaţie n-a fost pe placul oamenilor, pe motiv că, în antiteză cu ordinul de ministru, prin noua Lege a educaţiei elevii maghiari pot fi "segregaţi", mai precis au dreptul la învăţământ în limba maternă şi în unităţi de învăţământ separate. "Pentru români sau romi de ce n-ar fi la fel?", a spus una dintre mămici.

"Nu le convine că merg pe lege"

De cealaltă parte a baricadei, directoarea Rodica Pojoca susţine că atât folosirea microbuzelor, cât şi comasarea dintre elevii romi şi români, se fac potrivit legii.  "Totul a pornit de la desegregare. Am făcut planul şcolar pe anul 2011-2012 şi sunt nevoită să respect ordinul de ministru, care prevede că elevii romi trebuie integraţi în şcolile obişnuite. Lor (n.r. părinţilor) le trebuie o directoare care nu merge pe linia legii", a declarat BIHOREANULUI Pojoga.

Directoarea respinge acuzele părinţilor că nu au fost consultaţi, susţinând că aceştia au reprezentant în Consiliul de Administraţie al şcolii. "Orice părinte, cu orice problemă a venit la mine, că a fost rom sau român, l-am ascultat. Credeţi-mă că n-am nicio sesizare scrisă depusă", a mai spus directoarea, subliniind astfel că, de fapt, părinţii nu au vorbit cu ea.